Nieuws
Dit zijn de best gelezen stukken van 2021
Aan de hand van de top vijf blikken we nog eenmaal terug op het afgelopen jaar. Alles over de ongeschreven regels in de universiteitsbibliotheek, stiekem borrelende Minervanen, een imploderend en leeglopend top-instituut, een bezorgde neef en natuurlijk: #cameragate.
dinsdag 28 december 2021

5. UB-mores: je komt hier niet om te studeren

(28 oktober)

Behalve een verzameling boeken en studieplekken is de universiteitsbibliotheek ook een strijdtoneel, vleesmarkt en modeshow. Stagiair Pim Bakx ging op expeditie en probeerde de ingewikkelde ongeschreven regels en rangordes te doorgronden: hoe jaarclubs disputen plekken bezet houden, zalen claimen én paraderen.

Lees het artikel hier 

Foto Taco van der Eb
Andere populaire studentenverhalen

Eén jaar corona hakt erin bij studenten, schreef geschiedenisstudent Anne Kamsteeg (Dagboek van mijn studentenleven: na een jaar in de wachtkamer voel ik me eenzamer dan ooit - 16 maart). ‘Het voelt allemaal als weggegooide tijd, iedereen is aan het eind van zijn Latijn.’ Door de lockdown moesten studentenverenigingen hun kennismakingstijd online houden (Een ontgroening achter je laptop, hoe gaat dat? - 23 maart). ‘Het ergste vonden de eerstejaars dat ze in hun eigen kamer werden ontgroend. Nu willen ze allemaal doorverhuizen.’ Ondertussen werd het oudste en grootste Augustinus-huis ontmanteld (Hoe het legendarische studentenhuis De Witte Raaf langzaam uitstierf - 3 mei).  Huisvester Duwo wil grondig renoveren en dirigeerde de bewoners eruit. ‘Sommige kroegen schonken minder alcohol op een avond dan wij.’

4. Minerva schorst bestuurslid na illegale borrel in wijnkelder van de sociëteit

(15 april)

In de nacht van 8 april nodigde een bestuurslid zes studenten uit om in het geheim te borrelen in de wijnkelder van Minerva die vanwege de coronamaatregelen en de avondklok was gesloten, schreef stagiair Wouter Geerts in een nieuwsbericht. Toen via Instagram beelden van het bezoek uitlekten, werd het bestuurslid drie weken geschorst. Hij kreeg ook een geldboete van €250 én honderd uur taakstraf.

Lees het artikel hier

Meer opmerkelijk nieuws

Twee studenten, beide lid van Augustinus, werden beschoten met een luchtbuks terwijl ze aan het zwemmen waren in het Rapenburg (In de gracht zwemmende studenten beschoten vanuit Minerva-huis - 19 mei). In het huis van waaruit werd geschoten zou de uitspraak ‘Ligt er een knor van een cordi in de gracht, dan wordt zij met een loden kogel tot zinken gebracht’ worden gebezigd.

Beeld Silas.nl

3. Fraude, verdwenen evaluaties en een verziekt klimaat: hoe de beste statistiekgroep van Nederland uiteenviel

(23 juni) 

Een onderzoek naar fraude met evaluatieformulieren groeide uit tot splijtzwam binnen het Mathematisch Instituut van de Leidse universiteit waardoor ‘de beste groep theoretische statistici in Nederland’ uit elkaar viel en vertrok. Susan Wichgers en Mark Reid maakten een reconstructie en wonnen daarmee de tweede prijs bij de Kring Award, de jaarlijkse onderscheiding voor het beste verhaal uit de hoger onderwijs-media.

Lees het artikel hier

Meer onderzoeksjournalistiek

In een vierluik over het groeiende aantal hoger opgeleiden onderzocht Sebastiaan van Loosbroek hoe de universiteit dichtslibben en wat de consequenties zijn op het niveau van de opleidingen. Worden we met zijn allen slimmer, of leidt de drukte juist tot verschraling en cijferinflatie?

Beeld Taco van der Eb/Mare

2. Opeens hangen er overal slimme camera’s (en die zien alles)

(17 november)

Tijdens de lockdown bleek de universiteit 371 slimme camera’s te hebben opgehangen bij alle ingangen van gebouwen en collegezalen. Daarbij speelden nogal wat privacy- en beveiligingsproblemen, schreven Anoushka Kloosterman en Mark Reid. Hun ontdekking leidde tot ophef en verontwaardiging. Na protesten van studenten en medewerkers zijn de camera’s (voorlopig) uitgezet.

Lees het artikel hier

Meer over #cameragate

Aanvankelijk probeerde het college van bestuur met een geruststellende mail aan alle studenten en medewerkers de ophef over #cameragate te sussen. Alleen bleek de inhoud daarvan niet te kloppen (Factcheck: wat klopt er wel en niet aan de mail over de ‘classroom scanners’? – 15 november). Toen studenten, docenten én de minister zich zorgen maakten (#Cameragate: protesten, een brandbrief en een bezorgde minister - 2 december), er zowel in Leiden als in Den Haag werd gedemonstreerd (en Mare ook nog heel even de schuld kreeg), besloot de universiteit de camera's voorlopig uit te zetten.

Foto Taco van der Eb

1. Xavier Baudet, de neef van Thierry, wil niet langer zwijgen: hij is destructief

(16 maart)

‘Er is een killer on the road’, zei Xavier Baudet over zijn ‘gevaarlijke neef’ Thierry. In een uitgebreid interview met Vincent Bongers waarschuwde hij voor de coronastandpunten van Forum voor Democratie en gaf hij een inkijkje in de persoonlijkheid van de FVD-voorman. ‘Thierry heeft niets met democratie.’

Lees het artikel hier

Thierry Baudet en Paul Cliteur

Na de plotselinge leegloop van de partij, eind 2020, bleef hoogleraar en toenmalig FVD-senator Paul Cliteur volhouden dat er geen bewijs was voor antisemitische, racistische, fascistische of xenofobe opvattingen bij zijn oud-promovendus Thierry Baudet. In afwachting van het door de universiteit ingestelde onderzoek naar antisemitisme bij de rechtenfaculteit (Cliteur zou onvoldoende hebben ingegrepen na klachten van promovendi over Baudet) maakten we een longread over wat Cliteur had kunnen weten over zijn oud-promovendus (Wat als het Cliteur-onderzoek verder keek dan alleen antisemitisme? – 22 januari) Overigens pleitte het rapport de hoogleraar vrij (‘Ik was niet bezorgd en ben nu ook niet opgelucht’ – 28 januari) 

Beeld Michiel Walrave