Nieuws
Bachelor bij Rechten gaat later op de schop
Rechten heeft de reorganisatie van de bachelor een jaar uitgesteld. Het oorspronkelijke plan was om in het collegejaar 2024-2025 van start te gaan. Dat wordt nu september 2025. ‘We maakten ons echt zorgen over de implementatie.’
Vincent Bongers
donderdag 28 september 2023

Het rechtenbestuur constateerde al een tijd geleden dat het niet goed genoeg gaat met de bacheloropleidingen rechtsgeleerdheid en fiscaal en notarieel recht. Het studiesucces is te laag, en de kwaliteit moet omhoog.
Verder voelen de studenten zich te weinig betrokken bij de opleiding en worden ze niet voldoende voorbereid op de arbeidsmarkt.

De faculteit werkt dan ook aan een groot pakket aan maatregelen om de bachelor te vernieuwen. Het bestuur wil het rendement verhogen door de selectie van studenten te verbeteren, strenger te letten op de aanwezigheid van studenten en het herkansingsbeleid aan te scherpen. Het curriculum wordt ook gemoderniseerd.

Niet haalbaar

In het meest optimistische scenario zou de bachelor nieuwe stijl in collegejaar 2024-25 van start gaan. Maar dat blijkt niet haalbaar, bleek maandag tijdens de faculteitsraadsvergadering. ‘We hebben overleg gehad met Bastiaan Rijpkema, hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en voorzitter van de taskforce Kernvisie’, vertelde personeelsraadslid Lara Hartman-Ohnesorge. ‘We hebben toen ook gesproken over de tijdlijn van het project.’ De plannen worden nu ‘per september 2025 ingevoerd, een collegejaar later dan oorspronkelijk gepland’.

Personeelsraadslid Kirsten van der Tol was blij met het uitstel. ‘We maakten ons echt zorgen over de implementatie in 2024. Dat zou te veel eisen van de hele organisatie. Het is wel een goed idee om bepaalde zaken al in pilotvorm te introduceren.’
‘We hopen daar op het einde van dit collegejaar mee te beginnen’, zei Niels van de Ven, hoofd onderwijs- en studentenzaken van de faculteit.