Nieuws
Neem zelf je computer mee
De bètafaculteit denkt na over een bring your own device-aanpak in het onderwijs.
Bart Braun
donderdag 5 maart 2020

Bij Geesteswetenschappen zijn er docenten die laptops in de collegezaal verbieden, maar bij de faculteit der wiskunde en natuurwetenschappen (FWN) willen ze de andere kant op.

In de nieuwbouw waar nu druk aan gewerkt wordt, moeten eigenlijk zo min mogelijk computerzalen komen; flexibele onderwijszalen zijn veel handiger.

De sleutelterm is ‘bring your own device’: studenten nemen zelf de apparatuur – in de praktijk: een laptop – mee. Bij de faculteitsraadsvergadering van afgelopen maandag werd een onderzoek daarover besproken. Meer dan 97 procent van de ondervraagde studenten brengt al een apparaat mee voor het onderwijs, zo blijkt (al telt een mobieltje om Kahoot mee te doen ook).

Het onderzoeksrapport schetst de huidige praktijk: ‘Docenten die stekkerdozen meenemen naar het practicum vanwege onvoldoende stroompunten. Ook worden met regelmaat de stekkers uitgetrokken van de vaste pc’s in de Gorlaeuszalen om laptops te kunnen laden, dit leidt momenteel vaak tot storingen bij het gebruik van de computerzalen.’

‘Je legt wel een uitgave van zes à zevenhonderd euro neer bij de studenten’, merkte BFW-student Sam Kuilboer op. Een notebook is goedkoper, maar bèta-onderwijs brengt systeemeisen met zich mee die de prijs omhoog drijven.

‘We vragen studenten ook om boeken te kopen, toch?’, vroeg decaan Michiel Kreutzer.

Kuilboer: ‘Maar daarbij helpen de studieverenigingen om de prijzen laag te houden. Zo’n stap is hier helemaal overgeslagen.’

Een aanpak waarbij studenten via de universiteit goedkoop een laptop die aan alle eisen voldoet kunnen kopen, zou zijn voorkeur hebben. Kreutzer: ‘Dat zou fantastisch zijn, zeker als het universiteitsbreed kan.’

Dat betekent allemaal niet dat de FWN-studenten volgend collegejaar al allemaal hun eigen device moeten bringen. Er moet vergaderd, voorwaarden gesteld, afspraken over software gemaakt, enzovoort. ‘Er is nog geen plan van aanpak’, vatte Kreutzer het samen. Maar: ‘Het lijkt meer een kwestie van hoe, dan van of’, aldus raadsvoorzitter Christiaan van Buchem.