Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 28 maart 2019

Humanities Campus

De bewoners van de 58 huurwoningen tegenover het Lipsius die moeten wijken voor de nieuwe Humanities Campus, zijn door de gemeente Leiden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op 1 april. Tijdens deze bijeenkomst krijgen de bewoners van het Doelencomplex waarschijnlijk van wethouder Paul Dirkse te horen welke alternatieve woonlocaties de gemeente voor hen op het oog heeft. Onlangs presenteerden de gemeente en de universiteit het definitieve stedenbouwkundig- en het beeldkwaliteitsplan van de nieuwe Campus. Als mogelijke woonlocaties werden al eerder de Paviusstraat, tussen het LUMC en het Pieter de la Courtgebouw, Plexus en de Kaasmarkt genoemd. Om verschillende redenen zijn deze locaties echter problematisch. Mogelijk komt de gemeente met nieuwe opties op de proppen. Overigens moet zeventig procent van de bewoners van het complex instemmen met sloop en verhuizing. Vooralsnog wil een groot deel van de bewoners echter blijven.

Cliteur mag komen

Paul Cliteur is gewoon welkom op de Nacht van de Filosofie in Groningen. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen, nadat medewerkers en studenten van de wijsbegeerte-faculteit geschrokken hadden gereageerd op de komst van de Leidse hoogleraar rechtsfilosofie en FvD’er. Decaan Lodi Nauta kreeg bezorgde reacties, vertelt hij aan de plaatselijke Universiteitskrant. Hoogleraar Martin Lenz schreef daarnaast een betoog waarin hij protesteert tegen de komst van Cliteur, die hij een ‘propagandist’ noemt. Door hem een podium te geven, ondersteun je de controversiële standpunten, schrijft hij. Nauta heeft een mail gestuurd naar medewerkers en studenten, waarin hij belooft controversiële uitnodigingen ‘in de toekomst transparanter en beter bespreekbaar te maken’, schrijft de UKrant.

Subsidie voor docenten

Twee docenten hebben een subsidie gekregen om in Leiden te kunnen promoveren. Het ministerie van Onderwijs heeft een pot met geld voor leraren die naast hun onderwijscarrière een proefschrift willen schrijven. Wie dat wil, moet een promotor zoeken en kan een onderzoeksvoorstel indienen bij geldverdeler NWO. Die organisatie reikte vorige week 32 van zulke promotiebeurzen uit, waarvan er dus twee naar Leids onderzoek gaan. Errol Ertugruloglu van het tweetalige Wolfert van Borselen uit Rotterdam werkte al bij het Leidse onderwijssinstituut ICLON, maar gaat nu ook in Leiden promoveren op taalondersteuning in internationale klassen en het tweetalig onderwijs. Danica Mast van de Haagse Hogeschool gaat onderzoek doen naar de zogeheten exertion interfaces: manieren om software te besturen die lichamelijke inspanning vereisen.

OZON-evaluatie

In het najaar van 2018 heeft SURFnet, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek, een cyberaanval op onderwijsinstellingen gesimuleerd, waaronder de Leidse universiteit. Deze week verscheen de evaluatie, waaruit bleek dat het grootste struikelpunt de communicatie was tussen de ICT’ers en de rest van de organisatie. ICT’ers veronderstelden meer technische kennis dan er daadwerkelijk was, en gebruikten daardoor teveel technisch jargon dat onbegrijpelijk was voor ander personeel.

Kroegentocht-app

Er is een nieuwe app in aantocht waarmee je een culturele kroegentocht door Leiden kan maken. De app, Stadsee, wordt op 28 maart in de Red Carpet Lounge gelanceerd. Stadsee bevat verschillende routes langs de dertien kroegen die meedoen. Met een kompas moet je je weg vinden naar de volgende bestemming, terwijl je onderweg wat weetjes over Leiden te zien krijgt. Deelnemers krijgen in elke kroeg korting.