Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 20 februari 2020

Tweede Kamer is voor loting

Als het aan de Tweede Kamer ligt, mogen universiteiten en hogescholen bij populaire studies weer gaan loten. Het voorstel om het selectiesysteem af te schaffen, werd vorig week ingediend door Harry van der Molen (CDA) en Jan Paternotte (D66). Een ruime Kamermeerderheid steunde dinsdag de motie. Vorige week bleek al dat D66 vindt dat het huidige selectiemodel leidt tot prestatiedruk en ongelijke kansen. Numerus-fixusopleidingen kijken nu naar de schoolresultaten, motivatie en persoonlijkheid van scholieren, en mogen toetsen en gesprekken afnemen. Meerdere populaire studies zouden volgens de partij weer willen loten. Minister Van Engelshoven (D66) van Onderwijs zal binnenkort reageren op het verzoek van de Kamer.


Prijs voor onderzoeker universitair wangedrag

Marijke Naezer ontving vrijdag de Academie-Kus voor haar onderzoek naar wetenschappelijk wangedrag op universiteiten. De Leidse klokkenluiders Laura Steenbergen, Roberta Sellaro en Bryant Jongkees grepen daarmee naast de prijs. Naezer onderzocht aan de hand van 53 getuigenissen van vrouwelijke wetenschappers pestgedrag, seksuele intimidatie en wetenschappelijke sabotage. Ze ontdekte een moeilijk te doorbreken patroon in het wangedrag, dat ontstaat door hiërarchische verhoudingen, hoge mate van competitie en een slechte bescherming van slachtoffers. Naezer voerde het onderzoek uit voor het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. De resultaten leidden tot ingrijpen van minister Van Engelshoven, die druk uitvoert op universiteiten om de klachtenstructuur te verbeteren. Er vindt ook een pilot met ombudspersonen plaats. De Academie-Kus werd dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De prijs beloont onderzoekers die zich op moedige wijze inzetten voor de academische wereld. Dit jaar was het thema sociale veiligheid.

 

Steeds meer studiepauze

Het aantal studenten dat een pauze neemt tussen de bachelor- en masteropleiding, is sinds 2006 meer dan verdubbeld. Toen liep 12,1 procent studievertraging op, in 2018 was dat 26,5 procent. In totaal gaat het om meer dan 37.000 studenten die sinds 2006 een studiepauze namen na de bachelor, of helemaal niet meer begonnen aan een masteropleiding. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), opgevraagd door radioprogramma Fris! en Pointer (een website voor datajournalistiek van KRO-NCRV). Volgens studentenvakbond LSVb nemen veel studenten een tussenjaar om het cv aan te vullen. Ze lopen stage of doen een bestuursjaar, om zo meer kans te maken op de arbeidsmarkt. Een tussenjaar kan ook helpen bij het kiezen van de juiste master uit een overvloed van opties. Met de invoering van het leenstelsel is er nog een reden bijgekomen: studenten gebruiken de studiepauze om extra geld te verdienen om de studie te bekostigen.
Maar uit de cijfers blijkt ook dat het na een tussenjaar moeilijk is om het studeren weer op te pakken. Studenten zien soms helemaal af van een masteropleiding. En dat is nadelig voor het vinden van werk, omdat veel werkgevers een volledige studie op het cv verwachten. Gelukkig zijn er ook mensen die na een lange vertraging toch de studie weer oppakken. Twee studenten die in 2006 na hun bachelor een pauze namen, hebben zich in 2018 ingeschreven voor een master.