Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 30 januari 2020

Verhuurders gezocht

Mocht je toevallig woonruimte te huur hebben, dan heeft de universiteit waarschijnlijk een huurder voor je. Onderzoekers die uit binnen- en buitenland naar Leiden komen zoeken vaak tijdelijke woonruimte, maar die is momenteel lastig te vinden. ‘Veel van de internationale wetenschappers melden zich bij het Service Centre International Staff (SCIS) in de hoop om bij aankomst over huisvesting te beschikken’, schrijft de universiteit op haar site. ‘Het SCIS ziet de wachtlijsten momenteel oplopen en benadert ook actief de particuliere markt.’ Het budget van de huurders ligt rond de 750 euro per maand (inclusief) voor één persoon, en rond de duizend voor twee. De universiteit vraagt geen bemiddelingskosten. Aanmelden kan via www.universiteitleiden.nl/woonruimte.

Raadslid van het jaar

D66-raadslid en oud-student van de Universiteit Leiden Sander van Diepen is uitgeroepen tot Leids Raadslid van het Jaar 2019. Hij liet andere genomineerden Maarten Dirkse (VVD) en Lianne Raat (PvdD) achter zich. Van Diepen won de prijs onder meer voor zijn strijd om meer woningen te realiseren. Ook zorgde hij er in de discussie rondom de kamerquota voor dat het percentage te verkameren panden in de binnenstad omhoog werd bijgesteld. Van Diepen studeerde in 2018 af in geschiedenis en European Law.

Leiden ramp voor auto

De wegen in en rond Leiden zorgen voor de meeste vertraging voor automobilisten, volgens onderzoek van navigatiebedrijf TomTom. Autorijders zijn gemiddeld dertig procent extra reistijd kwijt; in de ochtendspits zelfs 62 procent. Na Leiden volgen Den Haag en Haarlem als Nederlandse steden met de meeste vertraging. Gelukkig is er ook goed autonieuws te melden: 20 februari gaat de parkeergarage onder de Garenmarkt open, en wethouder Ashley North heeft aangekondigd dat de Langegracht op de schop gaat. Samen met de vernieuwde Hooigracht moet dat in de toekomst zorgen voor een betere doorstroom in het centrum.

Scriptieprijs voor geschiedenis

Leids student Willemijn Tuinstra heeft met haar masterscriptie Conscience & connections. Marcellus Franckheim (1587-1644) and his contacts in the Habsburg World at the eve of the Thirty Years War de Uitgeverij Verloren/Johan de Witt-scriptieprijs voor geschiedenis gewonnen. De jury is van mening dat de auteur met haar scriptie een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het verkrijgen van een beter inzicht in de geloofsbeleving en de daaraan verbonden consequenties in de vroegmoderne tijd. Tuinstra ontving onder meer een geldprijs van 1500 euro, een abonnement op Elsevier Weekblad en boekenpakketten.

Lege plastic flessen

Museum Volkenkunde wil graag je lege plastic flessen hebben. 6000 hebben ze d’r nodig in totaal, en alle formaten zijn welkom, mits schoon. De Maori-kunstenaar George Nuku gaat daar dan reusachtig kunstwerk van maken: een onderwaterwereld met koraal, anemonen en kwallen. Inleveren kan tot en met komende zondag, en als je je contactgegevens erbij achterlaat, maak je kans op gratis kaartjes voor het museum.