Nieuws
Kort Nieuws
Redactie
donderdag 5 december 2019

Archeologie maakt ruimte

Archeologie levert vijfhonderd vierkante meter aan ruimte in om plaats te maken voor andere afdelingen. De faculteit had namelijk zo’n elfhonderd vierkante meter over, constateerde de universitaire vastgoedafdeling na een inventarisatie. Andere plekken van de universiteit kampen met ruimtetekort, dus zij wilden kijken waar er nog wel plek was. Er wordt onder meer ruimte gemaakt voor het Centrum van Milieuwetenschappen, die in hetzelfde gebouw zitten, en er komen twintig werkplekken voor Brightspace, de opvolger van Blackboard, vertelde bestuurslid Suzy Sirks-Bong tijdens de faculteitsraadvergadering van afgelopen dinsdag. Bij elkaar zo’n vijfhonderd vierkante meter. ‘Dan blijft er ook ruimte voor ons om te groeien. We hebben niet alles weggegeven’.

Kerstdiner met een international

De universiteit heeft op de medewerkerssite een oproep geplaatst voor het ‘Holiday Hosting Program’, waarbij iemand een internationale student kan uitnodigen voor een kerstdiner. ‘Via dit programma krijgen internationale studenten die niet naar huis gaan met kerst de kans om een Nederlands kerstdiner mee te maken. En hebben Nederlandse studenten en gezinnen de kans om over andere culturen te leren’, schrijft de uni. Mensen kunnen zich opgeven voor zowel kerstavond als eerste kerstdag. Aanmelden kan tot 18 december.

Beurspromovendi boos

Groningse promovendi hebben een manifest geschreven, waarin ze oproepen om het experiment met zogeheten beurspromovendi te beëindigen. Dit is een idee uit 2016: promovendi zijn in dat bursalensysteem geen werknemers, maar studenten. Die zijn flink goedkoper: ze krijgen een studiebeurs in plaats van een salaris, en zo kan je er meer van aanstellen. Alleen de universiteiten van Rotterdam en (vooral) Groningen wilden eraan meedoen. Dat experiment zou stoppen, maar minister Van Engelshoven besloot na druk uit de Tweede Kamer om er toch nog een extra aanvraagronde te openen. De aanpak schept twee soorten promovendi, met verschillende salarissen en arbeidsvoorwaarden. Terwijl ze - volgens het manifest - wel hetzelfde werk uitvoeren. Behalve een einde aan het experiment eisen ze ook financiële compensatie voor het werk dat onder een studentencontract is verricht.

Vindicat mag weer meedoen

Studentenvereniging Vindicat is weer in genade aangenomen door de besturen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. De vereniging kreeg sinds september 2017 geen bestuursbeurzen meer, en mocht niet meedoen aan officiële plechtigheden van de universiteit en hogeschool. Deze sancties werden opgelegd omdat leden van de vereniging betrokken waren bij een reeks incidenten. De vereniging heeft nu onder voorwaarden weer een accreditatie gekregen.

Snouck Hurgronjeprijs

De Leidse Reanimatiedag heeft de Snouck Hurgronjeprijs 2019 gewonnen. Dat was een initiatief waarbij alle inwoners van Leiden een reanimatiecursus konden volgen, onder meer in de panden van verschillende Leidse studentenverenigingen. De prijs wordt komt van het Leids UniversiteitsFonds, en is bedoeld voor activiteiten die studenten en de andere inwoners van de stad met elkaar verbinden. Daar hoort een geldbedrag van €5000,- euro bij, die de betrokken verenigingen en hun partners gaan gebruiken om volgend jaar weer zo’n reanimatiedag te organiseren. Dat zal ergens in het voorjaar zijn, een datum is nog niet bekend.