Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 6 juni 2019

Odessa weer Odessa

Uitgaansgelegenheid Odessa aan de Hogewoerd in Leiden heet sinds vorige week weer gewoon Odessa. Blijkbaar heette de onder studenten populaire stek het afgelopen halfjaar ‘Jaune’, met een horeca-concept dat meer op feesten was gericht. In het Leidsch Dagblad verklaarde eigenaar Bert Jansen dat hij de markt verkeerd heeft ingeschat. ‘Toen ik de Odessa-stickers weer op de ramen plakte, dacht mijn buurman dat ik aan het schoonmaken was. Hij had niet eens gemerkt dat de tent een half jaar anders heeft geheten.’

Nieuwe diversity officer

Dr. Aya Ezawa is de nieuwe diversity officer van de universiteit. Ze volgt Isabel Hoving op, de eerste diversity officer van alle Nederlandse universiteiten, die de functie sinds 2014 vervulde. Ezawa is universitair docent aan het Instituut voor Regiostudies en houdt zich onder andere bezig met sociologisch onderzoek naar alleenstaande moeders in Japan. Sinds 2012 is zij actief betrokken bij het oprichten van het diversiteitsbeleid van de universiteit. Dit beleid heeft in de komende periode ‘als doel zowel diversiteit als inclusiviteit in de leer- en werkomgeving, het curriculum en onderzoek te bevorderen’, aldus de universiteit. ‘En door samenwerking met expertisecentra en beleidsdirecties, faculteiten en instituten het diversiteitsbeleid op alle niveaus van de universiteit te ontwikkelen.’

Cliteur toch fractievoorzitter

Paul Cliteur wordt toch fractievoorzitter voor het Forum van Democratie in de Eerste Kamer. Eerder had de Leidse hoogleraar rechten bedankt voor de functie, omdat hij zich ‘meer zag als tweede man’ in plaats van fractieleider. De elf andere senatoren van zijn partij waren het niet met hem eens en stemden unaniem voor zijn voorzitterschap. De partij heeft daarnaast oud-generaal Toine Beukering naar voren geschoven als kandidaat voor het Kamervoorzitterschap, nadat Ankie Broekers-Knol dinsdag afzwaaide. Het Forum stelt dat het recht een nieuwe voorzitter aan te wijzen ‘in principe’ aan hen toekomt, als grootste partij. Dat staat niet vast. De verkiezing voor het voorzitterschap is op 25 juni.

Negen Leidse Vidi’s

Eind mei kregen negen Leidse onderzoekers een zogeheten Vidi-beurs van subsidieverstrekker NWO. Dat is een bedrag van 800.000 euro waarmee ze de komende vijf jaar een eigen onderzoekslijn mogen opzetten. In totaal dienden in deze Vidi-ronde 443 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 85 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 19%. Vier van de Leidse Vidi’s gaan naar het LUMC, en drie naar de bètafaculteit. Ook politicoloog Tom Louwerse (FSW) en letterkundige Rick Honings van de faculteit Geesteswetenschappen kregen zo’n subsidie.

Oudste wetenschapsprijs

Op maandag 3 juni is het Legatum Stolpianum uitgereikt aan Sem de Maagt. Het Legatum Stolpianum werd in 1753 aan de Universiteit Leiden ingesteld door Jan Stolp en is de oudste nog bestaande Nederlandse wetenschapsprijs. Het legaat was in eerste instantie een jaarlijkse prijsvraag op het terrein van de ‘natuurlijke theologie’. Vanaf halverwege de twintigste eeuw wordt de prijs elke vijf jaar uitgereikt voor werk binnen het terrein van de godsdienstfilosofie, ethiek en religiewetenschappen. De Maagt, werkzaam als docent aan de Universiteit Utrecht, ontving de prijs ter waarde van 2000 euro voor het proefschrift Çonstructing Morality: Transcendental Arguments in Ethics (2017). In dit proefschrift behandelt hij morele uitspraken en fundamentele morele principes.