Nieuws
Kamervragen over omstreden ‘Vreemde smetten’-leus
Het nieuws rondom de Haagse studenten die een omstreden tekst op een whiteboard schreven op de campus Den Haag, heeft geleid tot Kamervragen aan onderwijsminister Van Engelshoven.
Sebastiaan van Loosbroek
vrijdag 11 oktober 2019

Woensdag schreef Mare dat Haagse studenten op de faculteit Governance and Global Affairs (FGGA) een omstreden stuk tekst uit het voormalige Nederlandse volkslied ‘Wien Neêrlandsch bloed’ van Hendrik Tollens op een whiteboard hebben geschreven. Daaronder was de VOC-vlag getekend. Daarmee staat de teller van racistische incidenten op drie in een jaar tijd, nadat twee studenten Security Studies in september vorig jaar een Hitlergroet deden op een groepsfoto en in december appjes uitlekten in de Whatsappgroep van studenten Security Studies met een racistische lading. Wie de tekst op het whiteboard heeft of hebben gekalkt, is nog niet duidelijk.

Voor PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul zijn de incidenten voldoende reden onderwijsminister Van Engelshoven aan de mouw te trekken. Gisteren heeft zij dan ook schriftelijke Kamervragen aan de minister gesteld.

‘Wat heeft de universiteit in de tussentijd gedaan om dit tegen te gaan?’

Van den Hul wil van de minister weten of zij ermee bekend is dat er ‘opnieuw sprake is van een racistisch incident op de Universiteit Leiden’. Ook wil ze weten of het klopt dat de universiteit ‘geen consequenties, behalve het voeren van gesprekken, verbindt aan degenen die de racistische leus hebben opgetekend’. Daarnaast vraagt ze de minister om een verklaring ‘dat racisme nu voor de derde keer op rij de kop opsteekt bij deze universiteit. Wat heeft de universiteit in de tussentijd gedaan om dit tegen te gaan?’

Verder vraagt Van den Hul zich af wat de universiteiten volgens de minister moeten doen om racisme tegen te gaan en wil ze dat Van Engelshoven een ‘publiek statement’ afgeeft naar aanleiding van de incidenten. Tot slot wil Van den Hul weten of de minister bereid is met de Universiteit Leiden in gesprek te gaan ‘over het bespreekbaar maken en aanpakken van racisme’.