Nieuws
Jonge Akademie onderzoekt: hoe zouden wetenschappers het geld verdelen?
Wetenschappers worden te weinig betrokken bij de vraag hoe wetenschapsgelden moeten worden verdeeld, vinden De Jonge Akademie en de TU Delft. Daarom geven zij middels een online raadpleging alle wetenschappers in Nederland de kans om hierover mee te denken.
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 19 mei 2022
Beeld Schot

Universiteiten komen structureel geld tekort, terwijl er wel veel problemen zijn: de werkdruk moet omlaag, er is meer geld nodig voor onderwijs en onderzoek en het schrijven van onderzoeksvoorstellen kost te veel tijd terwijl er een lage kans is op succes. Toch is het vooral de politiek die bepaalt hoe het onderzoeksgeld wordt besteed.

Dat moet anders, vinden De Jonge Akademie en de startup Populytics van de TU Delft. Zij hebben daarom een landelijke online raadpleging ontworpen waarmee ze duizenden onderzoekers de kans willen geven om op de stoel van de beleidsmakers te zitten.

Deelnemers krijgen elf opties te zien waar de overheid geld aan zou kunnen besteden. Vervolgens kunnen ze per optie aangeven hoeveel van het beschikbare geld erheen moet en is er ruimte om hun keuzes uitgebreid toe te lichten. Volgens de initiatiefnemers levert dit ‘een scherp beeld op van hun waarden, zorgen en de kansen die zij zien’.

Op basis van de resultaten hopen De Jonge Akademie en Populytics een aantal gedeelde waarden te kunnen vaststellen waar beleid op kan worden gemaakt. Vervolgens delen ze die resultaten met universiteitsbestuurders, geldverstrekkers en de politiek, in de hoop dat zij de onderzoeksfinanciering voortaan afstemmen op de wensen van de onderzoekers.

De online raadpleging kan tot 1 juli hier worden ingevuld.