‘Het lijkt op geen enkele manier op wat we vroeger deden’, zegt Minervavoorzitter Fleur Peterse over de borrelavonden die sinds kort voorzichtig weer van start zijn gegaan. ‘Anderhalve meter is echt heel erg lang, hebben we gemerkt.’
Het nieuwe borrelen vergt behoorlijk wat aanpassingsvermogen, van zowel de besturen als de leden. Staand borrelen zit er bijvoorbeeld niet meer in: om voldoende afstand te garanderen en ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk door de zaal wordt gelopen, mogen de leden van alle studentenverenigingen alleen aan tafels zitten. Vooraf aanmelden via de verenigingssite is verplicht.
Bij Minerva is alleen de grootste zaal in gebruik. ‘Daar kan nu precies dertig man in’, vertelt Peterse. Voor binnenkomst moeten leden op een formulier aangeven of ze klachten hebben of hebben gehad.
Blijven zitten
Op iedere tafel en bij de toiletten staan desinfectiemiddel en zeep. ‘We zorgen ervoor dat ze dat ook steeds gebruiken’, legt Peterse uit. ‘Wij doen dat als bestuur ook steeds heel opvallend, zodat de rest ons voorbeeld volgt.’
Zooien en omarmd liederen zingen zit er met het nieuwe borrelen niet in. Het is dus vooral een kwestie van praten en drinken. En dat gaat dan juist weer beter dan vroeger, zegt Peterse. ‘Normaal gesproken, als de zaal vol staat, moet je dicht op elkaar staan om elkaar te kunnen verstaan.’
Om loopbewegingen zo veel mogelijk te voorkomen, mogen leden niet zelf bier halen bij de bar. ‘Lopen mag alleen als je naar de wc moet. Als mensen willen bestellen komt de bediening langs, voor wie we een looproute hebben gemaakt tussen de tafels door.’
En om te voorkomen dat mensen steeds dichter op elkaar kruipen, zijn de tafelkleden afgeplakt. ‘Met je stoel mag je niet voorbij die rand.’
Deze maand zijn alleen nog de eerstejaars welkom. ‘Zij hebben natuurlijk een heel gek eerste jaar gehad, terwijl het voor hen juist heel belangrijk en leuk is om hier te komen. Vanaf 1 juli werken we met een reserveringssysteem en is iedereen welkom.’
Drie shifts
Ook op Quintus gaat het ‘flink anders dan we gewend zijn’, zegt voorzitter Harold Janssen. Alleen het restaurant is open, waar plek is voor 28 man. ‘We zijn met tafels gaan schuiven tot we een opstelling hadden waarbij iedereen anderhalve meter uit elkaar zat. We waren verbaasd hoe groot die afstand eigenlijk is.’
Het bestuur heeft een indeling gemaakt, zodat elk dispuut de komende weken een keer kan komen eten. Elke avond zijn er drie rondes. ‘Na twee uur maken ze plaats voor het volgende dispuut’, aldus Janssen. ‘Tussen de shifts maken de dan aanwezige bestuursleden de tafels, stoelen en wc’s schoon.’
Ook hier mogen de leden niet zelf bier halen. ‘De restaurantcommissie en de mensen achter de bar serveren ook de gerechten uit en brengen de vaat naar de spoelkeuken, zodat er zo min mogelijk mensen door de ruimte bewegen. De eerstejaars die spoeldienst hebben, staan anderhalve meter van elkaar, net als de commissie die het eten bereidt. Ze werken met handschoenen, en ze kunnen een mondkapje krijgen als ze zich daar prettig bij voelen.’
Augustinus is eerst gaan proefdraaien met borrelshifts overdag. ‘Dan zien we hoe de handhaving van de regels gaat en of het online reserveringssysteem werkt’, legt voorzitter Rosalie Klerkx uit. ‘Daarna hopen we uit te breiden naar de avonden en de borrelsfeer wat meer terug te halen.’
Leden die weer eens een biertje willen komen drinken, kunnen via de verenigingssite een tafel in de borrelzaal op de begane grond reserveren voor twee uur. Daar is net ruimte voor dertig man, verdeeld over groepjes van vier.
Niks aanpakken
‘Bij binnenkomst stellen we controlevragen: of je klachten hebt of de afgelopen veertien dagen hebt gehad, en of je huisgenoten hebt met klachten. Als je alle vragen met nee kan beantwoorden, mag je naar binnen.’
Hier mogen de leden wél zelf bier halen, maar anders dan normaal. ‘Elke tafel krijgt een eigen dienblad, waarmee je naar de bar kunnen lopen’, vertelt Klerkx. ‘Het dienblad moet op de bar worden gezet met de ledenpas er al op, zodat het barbestuur niets hoeft aan te pakken.’ Het barbestuur zet vervolgens de getapte biertjes op het dienblad waarmee de student terug naar de tafel kan lopen.
Klerkx: ‘Het barbestuur wast elke dertig minuten de handen met ontsmettingsmiddel. Bij de tafels en toiletten staat ook desinfectiegel en we waarschuwen met posters dat je je handen moet wassen.’
Ook de leden van Catena mogen zelf hun bier halen bij de bar. ‘We hebben wel een wachtrij gemaakt waar de leden afstand tot elkaar moeten houden’, vertelt bestuurslid Roy Zuidhoek. ‘Ook hebben we een afschermdoek bij de bar, zodat het barpersoneel niet in direct contact staat met de gasten.’
Vol is vol
De vereniging kan maximaal 26 leden kwijt, verdeeld over de borrelzaal en de vide. ‘We zijn nu doordeweeks open van 20:00 tot 01:00 uur, daarna wordt de tent geveegd. We doen niet aan shifts, vol is vol. Dat gaan we misschien nog aanpassen de komende weken, het is nog proefdraaien.’
Niet alle verenigingen hebben hun deuren weer opengesteld. Zo is SSR nog dicht vanwege de uitbreiding van het pand. ‘De ruimtes waar normaal wordt geborreld is nu nog een klusbende, dus we kunnen nog geen mensen ontvangen’, zegt voorzitter Marten Bergsma.
Njord heeft pech: de roeivereniging wordt namelijk door de overheid onder de sportkantines gerekend. ‘Wij hebben dus nog geen toestemming gekregen om open te gaan voor dertig man’, zegt ‘commissaris van buffet’ Bas Rensen. ‘We vallen tussen wal en schip, want in tegenstelling tot andere studentenverenigingen mogen wij nog geen gezelligheidsactiviteiten doen. Dat is erg jammer, want er is wel behoefte aan.’
Daarom heeft Rensen een protocol bij de gemeente ingediend waarin hij aantoont dat de vereniging aan alle eisen van de horeca voldoet. ‘Wat hoop geeft, is dat de Utrechtse studentenroeivereniging naar aanleiding van hun protocol open mocht van de gemeente.’
Tot de gemeente toestemming geeft, en anders tot alle sportkantines weer open mogen, moeten de borrelzaal en fitnessruimte gesloten blijven. Alleen de loods waar de boten liggen is open. ‘De roeiers komen via de poort binnen, pakken de boot, gaan het water op en gaan na het roeien meteen weer weg’, aldus Rensen. ‘Onze leden kunnen dus letterlijk alleen nog maar roeien.’
Nog zoeken
Maar het bestuur is optimistisch: ‘We hebben op dit moment een opstelling met ruimte voor dertig man klaarstaan en vaste looproutes gemaakt’, zegt Rensen. ‘Zodra de gemeente groen licht geeft, kunnen we meteen op een verantwoorde manier open.’
Minervavoorzitter Peterse vindt het nieuwe borrelen ‘nog een beetje zoeken’, maar ziet wel dat de leden de regels serieus nemen. ‘Het is voor ons ook een uitprobeersel, en daar krijgen we begripvolle reacties op. Natuurlijk moeten we de leden af en toe aan die anderhalve meter herinneren, maar ze doen goed hun best om mee te werken.’
En aan enthousiasme voor een samenkomst op de sociëteit is geen gebrek: ‘Zondagavond waren we toevallig met maar 22 mensen, dus toen hebben we op onze Instagram gegooid dat er nog acht plekken over waren’, vertelt Peterse. ‘Binnen een paar seconden zaten we alsnog vol. Dat geeft wel aan dat iedereen heel graag wil komen.’
Zie ook: Online gaat de burrul geweun deur
Per 1 juli mogen studentenverenigingen honderd man toelaten, mits de anderhalve metermaatregel wordt gewaarborgd. Hoe gaat het er dan uitzien?
Augustinus wil per 1 juli de drie grootste ruimtes van het pand gaan gebruiken. ‘Daar hebben we al plattegronden voor gemaakt. Zittend kunnen daar 90 tot 100 man in’, zegt voorzitter Rosalie Klerkx. Het restaurant blijft vooralsnog dicht. ‘We bekijken nog of het geen verlies oplevert als we dat per 1 juli weer openen.’
Voor Catena verandert er niets. ‘Honderd man in het pand gaat echt niet lukken. Met de huidige regels is uitbreiding naar meer dan 26 personen een no go’, aldus Roy Zuidhoek. Ook de keuken gaat de komende maanden nog niet open. ‘Dat is te veel moeite voor wat je eruit kan halen.’
SSR wil begin juli de deuren weer openen. ‘We denken dat we ongeveer zestig man kunnen ontvangen. Honderd is bij ons te risicovol’, aldus voorzitter Marten Bergsma. Ook hier blijft de eetgelegenheid gedurende dit bestuursjaar dicht. ‘Onze keuken is vrij smal, dus leden die het eten bereiden kunnen dan niet voldoende afstand houden.’
Ook bij Njord zijn honderd man ‘absoluut niet haalbaar’, zegt Bas Rensen. ‘Onze max is een man of vijftig, als we ook ons balkon gebruiken. Maar we zijn al blij als we überhaupt open mogen en die dertig man kwijt kunnen.’
Minerva kan in theorie 128 personen kwijt verdeeld over het gebouw. ‘Dus van die honderd gaan we zeker gebruikmaken’, zegt voorzitter Fleur Peterse.
‘We moeten nog uitpuzzelen of we honderd man kwijt kunnen als we de andere drie zalen ook openstellen’, zegt Quintusvoorzitter Harold Janssen. ‘We denken dat het moet lukken, maar het wordt wel een logistieke uitdaging. Maar een borrel zoals die voor corona was zit er voorlopig nog niet in.’