Studentenleven
Bijverdienen met crypto: ‘Alsof je uit een achtbaan springt’
Geschiedenisstudent David Vijverberg (19) handelt in crypto currency. ‘Ik wil een klapper maken en dan het geld veiligstellen.’
Anoushka Kloosterman
donderdag 16 december 2021

‘Ik ben in februari begonnen met duizend euro. Het zit er momenteel iets onder, maar het is ook meer dan vijftienhonderd geweest, dus anderhalf keer mijn investering. Ik was – en ben – best money minded en liet me overhalen door de vermeende winst. Maar ik laat het mijn leven niet beheersen, zoals ik dat in mijn omgeving soms zie.

‘Je kan investeren in high-cap, mid-cap, low-cap en micro-cap-munten. Bij high-cap is het rendement en het risico prima. Bij micro-caps is het risico erg hoog, maar daar kan je veel op verdienen. Dat lijkt op gokken, dus ik doe het zelf niet.

‘Ik doe ook niet aan flow trading, dus kopen en verkopen op de golven van de markt, omdat ik het te riskant vind. Door een vertraging in je transactie kan je er al naast grijpen. Het is alsof je uit de achtbaan springt tijdens de rit. Ik kijk meer naar de lange termijn. Ik bestudeer de koers, en verkoop niet meteen als het omhoog of omlaag gaat.

‘Vergeleken met de normale beurs kan je met crypto kan je in kortere tijd meer verdienen. Te mooi om waar te zijn, denken veel mensen. Nee, want het is nog een redelijk onbekend fenomeen, dus er liggen veel kansen. Het is ook veel volatieler dan de gewone markt. Een daling, of stijging, van tien procent op een dag komt regelmatig voor.

‘Ik kan wel een beetje flow traden, maar wat doe je dan voor de wereld?’

‘Voor ik investeer kijk ik naar het bedrijf achter de munt en naar het onderpand, zoals vastgoed of technologie. Munten die dat niet hebben, kun je gewoon lucht noemen. Ze doen het soms heel goed, maar mislukken ook vaak. Daarnaast wil ik ook geld steken in een koosjere maatschappij. Ik kan wel een beetje flow traden, maar wat doe je dan voor de wereld?

‘Financieel ben ik verantwoordelijk. Ik verdien prima met mijn bijbaan. In de zomer werk ik in een hotel in Italië. Daar leer ik ook Italiaans – om het eens over menselijk kapitaal te hebben. Veel mensen zijn slecht in uitgaven drukken, maar ik vind dat niet zo moeilijk. Ik ga niet vaak uit eten, koop geen dure merkkleding. Waarom zou ik een jas van driehonderd euro kopen, als je dezelfde jas voor dertig euro bij de H&M kan krijgen?

‘Volgens prognoses staat mijn portefeuille in juni op vijfduizend, dus dan wil ik wel cashen, en me op andere projecten richten. Vastgoed is heel gaaf, en mensen zeggen dat je niet veel geld nodig hebt om daarmee te beginnen. Het is stabieler en minder rendement. Dus ik wil eerst een klapper maken, en dan het geld veilig stellen.

‘En later? Voor mezelf hoeft het niet zo, maar ik wil graag voor mijn ouders een vakantiehuis kopen, en voor mijn opa en oma een aangepaste woning op de eerste verdieping.

‘Kijk, als je een Ferrari koopt, dan denk je eerst: “Whoo, wat vet!” Maar na een paar weken ben je eraan gewend, ook al is het nog steeds een bloedmooie auto. Dat is voor familiebanden anders, die vind ik het belangrijkste. Mooie uitspraak van mijn overgrootvader: “Heb jij het geld, of heeft het geld jou?”’