Nieuws
Bèta’s starten avondcolleges: anders past het niet
De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen gaat vanaf komend academisch jaar colleges in de avond inroosteren. Er is door de groei van het aantal studenten geen plek om alle colleges overdag te geven. De faculteitsraad reageerde ontevreden.
Mark Reid
donderdag 12 mei 2022
Foto Taco van der Eb

Volgens het faculteitsbestuur komt het tekort aan zaalruimte vooral door masteropleidingen die zo hard zijn gegroeid dat ze aanspraak kunnen maken op de grote zalen in het Gorlaeus. Vanaf september zullen daarom voor het eerst colleges gegeven worden na vijf uur ’s middags.

In de nieuwe tijdsindeling verdwijnt ook het uur ingeroosterde lunchtijd dat de faculteit aanhield.

Het zalentekort is zo groot dat het bestuur verwacht dat evenementen en congresdagen in september en oktober geen plek kunnen krijgen in de grote zalen van het Gorlaeusgebouw.

Faculteitsbestuurder Bart de Smit zegt dat meer online onderwijs een mogelijke oplossing voor het zalentekort zou kunnen zijn, maar het is een middel dat hij liever niet inzet. ‘Dat lijkt op wat we deden in de coronacrisis met maximaal 75 mensen in een zaal, maar daar wordt niemand gelukkig van. Meer online instructie en kleinere werkgroepen zou de druk op grote zalen wel verminderen. Maar je wil dat soort keuzes maken op didactische gronden en niet op de beperkingen in het rooster.’

'Met de beweging naar een betere work-life balance is dit een kleine backhand in het gezicht'

Personeelsraadslid Sander van Kasteren is niet blij met de geplande wijziging in de roostering: ‘Als alleenstaande vader van twee jonge kinderen is dit geen optie. Ook met de beweging naar een betere work-life balance voor academici voelt dit wel als kleine backhand in het gezicht.’

Studentlid Jenny Lam (LVS) laat weten dat colleges tussen vijf en zeven weinig effectief zijn vanwege vermoeidheid en gebrek aan concentratie op dat tijdstip. Ook wil ze weten wanneer het faculteitsbestuur de plannen voor de nieuwe roosters wilde communiceren.
Volgens De Smit gaat het alleen om de colleges die in de grote zalen in het Gorlaeus gegeven worden. Ook benadrukt hij dat de opleidingen uiteindelijk over de roostering van vakken gaan.

‘Het ligt nog niet vast welke docent welk vak geeft en op welk moment dat is. Daar zal binnen een opleiding gekeken worden wie dat kan. Maar als we zeggen dat het onderwijs stopt om vijf uur, dan gaat het niet passen.’