Columns & opinie
Opeens veroorzaken alle studenten overlast
De gemeente vraagt de Plaatselijke Kamer van Verenigingen om hulp tegen studentenoverlast. Pardon, 'de niet altijd vlekkeloos verlopen inbedding in de wijk’.
Bart Braun
donderdag 10 oktober 2019
Silas.nl

Stel je voor dat de Leidse 3 October Vereeniging samen met de Ontzet-organisaties van Groningen, Alkmaar, Den Briel en andere steden in een soort overlegclub zit. De Nederlandse overheid, begaan met de hoeveelheid hondenpoep op straat, stelt vast dat bij die verenigingen hondeneigenaren zitten. Dus of dat interstedelijk ontzetoverleg maar even de handjes wil laten wapperen om wat aan de hondenpoepoverlast te doen.

Iets soortgelijks valt er te lezen in de Woonvisie van de Gemeente Leiden. Dat is een document dat onder spanning staat. De woningnood in Leiden is enorm en dus moet er gebouwd. Gewoon veertigduizend zeecontainers neerflikkeren is geen optie; wet en gemeenteraad eisen respect voor de monumentale binnenstad en de laatste restjes groen, duurzame bouw en het liefst de sociale woningbouw een beetje gespreid. En wat je ook verzint: Leidens luidruchtige Not In My Backyard- posse is sowieso tegen. (Zie ook: Yes in my backyard, alsjeblieft)

Als er één ding is waar deze nimby’s echt enorm tegen zijn, dan is het wel studentenhuisvesting. Als de buurman op zondagochtend half negen begint te boren, is enkel de buurman een lul. Als twee studenten met luide stem naar huis fietsen, veroorzaken alle studenten overlast.

Eerlijk is eerlijk, als je een huisje in De Kooi of Transvaal hebt gekocht, en het huis van je buren verandert ineens in een studentenpand, is dat ook gewoon balen. Je huis wordt sowieso minder waard, zelfs als jouw buren toevallig net wel lieve en stille studenten zijn. Fietsen op de stoep. Onkruid in hun tuin, dus jij moet vaker wieden. Die Leidse Woonvisie ziet verkamering van woonhuizen dan ook niet echt als een oplossing voor het tekort aan studentenkamers. Waar moeten ze dan wel wonen? Meer daarover volgende week in ons themanummer over die vraag.

Om de overlast die er nu al is – de gemeente spreekt liever van een ‘niet altijd vlekkeloos verlopen inbedding in de wijk’ – aan te pakken, gaat de gemeente de Plaatselijke Kamer van Verenigingen om een ‘actieve bijdrage’ vragen. Dat de meeste Leidse studenten geen lid zijn van een vereniging, dat veel verenigingen geen onderdeel zijn van de PKvV, dat de meeste studenten die wél ergens lid zijn nog steeds niet weten wat de PKvV is, ook dat mag de pret niet drukken.

De enige logische stap die PKvV kan zetten, is de boodschap doorgeven aan de bij haar aangesloten verenigingen. Vervolgens gaan Ichtus, Aquamania en al die andere clubjes aan hun leden vragen of ze – wat? Stil willen zijn, oké? Maar hun fietsen voortaan in de gang zetten, dat mag niet van de brandweer. Of ze willen gaan tuinieren? Meedoen met de buurtbarbecue?

Studenten zien er misschien uit als extreem slecht geüniformeerde bendeleden, maar dat betekent niet dat ze ook doen wat de bendeleiding wil. U kunt zich daar wat bij voorstellen: als de 3 October Vereeniging inderdaad zou vragen om uw en andermans hondenpoep op te ruimen, hoeveel vaker zou u dat dan doen?