Nieuws
Aanranding in de Doelensteeg
Een 24-jarige vrouw is in de nacht van dinsdag op woensdag aangerand in de Doelensteeg. Vorige maand werden ook al twee studenten slachtoffer van seksueel geweld.
Anoushka Kloosterman
woensdag 4 december 2019
Illustratie Silas

Het slachtoffer liep ’s nachts om 03.06 uur door de Doelensteeg, toen een onbekende man haar vastpakte, haar bedreigde en haar aanrandde, schrijft de politie in een persbericht.

De verdachte is een man van 18 à 25 jaar oud, rond de 1.75-1.80 meter lang, licht getint, normaal postuur en kort donker haar. Hij vluchtte richting de Doelengracht/Sebastiaandoelen en ging daar rechtsaf, richting de Groenhazengracht. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

De politie is nu dringend op zoek naar zes mensen die mogelijk getuige waren van het incident. Toen de verdachte om 03.10 de Doelensteeg uitrende, op de kruising met het Rapenburg, kwam hij langs drie of vier personen die kort daarvoor op de Doelenbrug met twee anderen stonden te praten. De politie wil dat die personen, of anderen die over meer informatie beschikken, contact kunnen opnemen met de recherche.

Binnen appgroepen van studenten gaan al berichten rond over het incident, met de waarschuwing niet alleen over straat te gaan en verdachte situaties direct te melden bij de politie.

Vorige maand waarschuwden studentenverenigingen hun leden al na een verkrachting en een aanranding in het centrum van Leiden. De burgemeester en de politie verzekerden dat er geen sprake is van een serie-aanrander, of een plotselinge toename van incidenten.

‘Maak melding van aanranding’

Leidse burgemeester Henri Lenferink gaat onderzoeken hoe de aangiftebereidheid na een seksueel misdrijf verbeterd kan worden.

De gemeenteraad had vragen gesteld na signalen over nieuwe incidenten in de binnenstad. Volgens Lenferink is er vorige week een melding gedaan van een poging tot aanranding, en twee meldingen van ‘achterna rennen’. Hij benadrukte dat er geen sprake is van een serie-aanrander of –verkrachter: ‘Daarvoor lopen de signalementen te ver uiteen.’ Hij ziet veel onrust op sociale media, en zegt dat veel van de signalen die daar vandaan komen terug te voeren zijn naar hetzelfde incident: ‘Dat suggereert veel incidenten, terwijl dit niet het geval is’.

Wel wil hij praten over aangiftebereidheid bij dit soort misdrijven. ‘Er is sprake een dark number, omdat mensen geen melding maken en geen aangifte doen. En zonder aangifte kan je ook geen onderzoek starten’, zei de burgemeester vorige week tijdens de gemeenteraadsvergadering. De slachtoffers willen vaak de dader niet voor het leven in de problemen brengen, als het om een bekende gaat. Of ze kijken op tegen het ‘gedoe’ dat erbij komt kijken als je aangifte doet. ‘Dat is begrijpelijk, maar het is ook niet goed’, aldus Lenferink. ‘Zo houd je een maatschappelijke misstand in stand. We willen kijken of we daar iets aan kunnen doen.’

Na een verkrachting en een aanranding in november ontstond er onrust onder studenten, en waarschuwden verenigingen hun leden om niet alleen over straat te gaan. De burgemeester ziet geen aanleiding om extra maatregelen te treffen: het aantal zedenincidenten in Leiden ligt nagenoeg even hoog als voorgaande jaren. Er is wel verscherpt toezicht, en hij is in gesprek met studentenverenigingen en de politie, om te kijken hoe ‘de geest weer terug in de fles kan’.

 

   > zie ook: Bekenden zijn enger