Cultuur
Dansen in een drukke treincoup
Breestraat 50, 22:06 uur. Het is nog rustig, maandagavond op de sociëteit van Minerva. Op de grond van de zaal ligt een dun laagje bier, de muziek dreunt door de ruimte.
Monica Preller
donderdag 16 augustus 2018
Brainpower treedt op op Quintus. © Heleen Otten

 Er zijn nog niet veel mensen in voor een dansje, de tap staat echter al wel open. Maar waar is Donnie, de artiest die vanavond optreedt? ‘Die komt pas om twaalf uur’, aldus de El Cid-commissievoorzitter van Minerva.

Op naar Quintus dan maar. Daar is de sfeer losser. Vol enthousiasme staan een paar groepjes te dansen op de beats van één van de huis-dj’s. De warmte is zinderend. Een biertje bestellen kan aan de bar in de grote zaal, of in een kleinere vlak bij de ingang. Geen contant geld mee? ‘Dat is dan geen bier voor jou, gap, je kunt hier alleen cash betalen.’ De vereniging heeft niemand minder dan Brainpower (bekend van de meezinger ‘Dansplaat’) weten te strikken voor hun openingsfeest. Net als Donnie laat ook deze artiest zijn publiek wachten: ‘Brainpower komt pas om twaalf uur.’

Op naar Eigen Huis, de soos van Aug. Maar helaas: voor de ingang staat een rij die tot twee panden verder reikt. Eenmaal binnen worden de bezoekers getrakteerd op de muurtekst ‘21233 leden gingen u voor’. De spreuk lijkt op deze avond te slaan: de situatie in de zaal is gelijk aan die in een overvolle treincoupé op maandagochtend. Ruimte om te dansen is er niet, maar gelukkig beschikt het pand over een bovenverdieping waar nog wél kan worden gedanst. De sfeer is uitstekend en de muziek spang. Maar ja, rapper Josylvio trekt alle aanwezigen naar beneden toe, waar toch al zo weinig ruimte is.

Er zit maar één ding op: terug naar Minerva. En jawel, om zeven over twaalf betreedt rapper Donnie daar zowaar het podium. Eerder die avond noemde hij de sociëteit nog een kraakpand, dit tot ontsteltenis van de commissievoorzitter.

‘De universiteit, ik ging er nooit heen’, bast zijn stem door de zaal, ‘maar ik heb schijt. Lekker zuipen, die studie haal je toch wel.’ Donnie krijgt de zaal pas echt los tegen het eind van zijn optreden: tijdens ‘Snelle Planga’ laat hij het publiek hurken en opspringen.

Na Donnie is het de beurt aan Gebroeders Scooter, te herkennen aan hun oranje motorhelmen. Met een catchy mix van zomerhits en après-skiknallers weten de El Cid’ers wel raad. Ze dansen tot het tijd is om te gaan slapen. Dat de zaal nu een stuk leger is, zal de mentoren en Minervanen niet deren. Die gaan nog door tot in de late uurtjes.