Waar ga je heen deze zomer?

De culturele hoogtepunten voor de komende weken

Schrootvrij zwemmen

Tijdens de Rapenburgrace op 23 juni kun je 800 meter zwemmen in het speciaal schrootvrij gemaakte Rapenburg en daarmee geld ophalen voor minderjarige vluchtelingen. Het initiatief komt van studenten van L.S.V. Minerva en de wedstrijd wordt gesteund door de universiteit. Meedoen kost 40 euro en de opbrengsten gaan naar twee educatieve projecten van Stichting AMADE Nederland voor jonge vluchtelingen: één in Nederland en één in het buitenland in samenwerking met UNHCR. AMADE steunt kinderen van vluchtelingen en jonge vluchtelingen zonder ouders bij het volgen van een opleiding en helpt hoger opgeleide vluchtelingen die zich moeten bijscholen om hun beroep in Nederland uit te oefenen of weer willen studeren.

De Rapenburgrace is onderdeel van de 33ste editie van de Lakenfeesten  van 21 t/m 24 juni met kermis, de Peurbakkenmarkt en –tocht waarbij versierde boten door de grachten varen, het Bierfestival, het nieuwe Van Rijn-festival met een dansvoorstelling op een groot drijvend dak en poëzie, de Dragonboat Races, de Gouden Eeuw-markt, Leiden Culinair, het Zomers Kunstweekend en een straatmuzikantenconcours.

De beste Leidse gerechten

Tijdens Leiden Culinair, onderdeel van de Lakenfeesten (21 t/m 24 juni), kun je proeven van de beste gerechten van Leidse restaurants. Op de Lammermarkt zijn stands te vinden van All Class, Crabbetje, Dartel, The Chipperoo, Fratelli, ’t Fust, Gaanderij, Hudson, In den Doofpot, Jeanpagne, Just Meet, Maciotto, Moscow at Sea, Suzie en Victor Russo. Er is muziek van dj’s en straatartiesten. Donderdag komt 24Kitchen langs met drie foodtrucks voor de opnames van Food Truck Challenge met worsten van Babel, Soundos & Lange Frans en van Pauline Wingelaar & Anouk Hoogendijk. Het festival is gratis toegankelijk, maar voor de hapjes en drankjes moet je wel betalen.

De Jeugd op Parkpop

In het Zuiderpark in Den Haag vindt in het weekend van 22 t/m 24 juni  Parkpop plaats, één van de grootste gratis muziekfestivals van Europa met nationale en internationale acts. Vrijdagavond spelen onder andere de Togo All Stars, Lifeless Past, Roy Ayers, de Amsterdam Faya Allstars, Strict Nurse, Auxs and the EQs, The Buttshakers en Amartey. Daarnaast is er een kleinschalige voguing-wedstrijd, de Kiki Function.

De avond daarna zijn er hits uit de laatste decennia te horen: de new wave-muziek van Kim Wilde, nummers van André Hazes uitgevoerd door Martijn Fischer, popnummers van Melanie C van de Spice Girls, Nederlandstalige muziek van de Belgische band Clouseau, nummers van Bruce Springsteen uitgevoerd door The Boss UK, popmuziek van de Haagse band Gruppo Sportivo, Amerikaanse en Franse muziek met Nederlandse teksten van De Dijk, liedjes van Kiss! uitgevoerd door Kiss Forever en meer.

Tijdens het festival zelf, op 24 juni, treden onder andere Bløf, De Jeugd Van Tegenwoordig, DeWolff, The Dubbeez, Livin’ Blues Xperience, Tumbleweed, The Fratellis, The Go! Team, Danny Vera, Icarius, Vrou.ka, Folk Road Show, Banana Savannah, Bökkers, Cookhouse en Roachford op, en voeren The Analogues studiomuziek van The Beatles live uit. Op het hiphoppodium is de halve finale van de Nederlandse Breakdance League en in De Centrale, nieuw dit jaar, worden maatschappelijke initiatieven gepresenteerd. Het beste initiatief wint 1.500 euro om het te realiseren.


Kraantje op Werfpop


Werfpop, het grootste en oudste muziekfestival van Leiden, vindt dit jaar plaats op zondag 8 juli in de Leidse Hout. Er zijn veel verschillende muziekstijlen te horen van zowel Nederlandse als internationale artiesten: rockmuziek van VENHILL, Paceshifters, Birth of Joy en Blaudzun, Nederlandse hiphop van Kraantje Pappie en De Likt, dance van Acid P303wer, rustige liedjes met elektronische begeleiding van Luwten, de folk/americana/indiepop-sound van Folk Road Show, de elektronische muziek van Cut_, de vrolijke, extatische, explosieve band Mamihlapinatapai, dansbare afro-funk van Togo All Stars, dansmuziek uit het Midden Oosten van Yallah Yallah, de mix van Noorse rust en Nederlandse synth-pop van Klangstof en dance van Joost van Bellen. Werfpop is een gratis festival, georganiseerd door 300 vrijwilligers, dat gemiddeld 22.000 bezoekers trekt.

Doorgedraaid in het park

Op het Puur Festival treden zowel bekende dj’s op als aanstormend talent. Het vindt plaats op 14 juli in Park Landskroon in Oegstgeest. Er zijn vier podia, gehost door Avondeten, Doorgedraaid, LBC en het eigen podium Puur Classics.

Bij Doorgedraaid zijn de dj’s Erik Lourenssen, Size, Hackler & Kuch, The Haze, ROD en Tazi te horen. Op het LBC-podium staan Fabian Mazur, Doctrine, Dualistic, Franky Nuts, Sektor & Subsequent, Lifecycle, Mystic Pulse, NEWGEN, Flash Oddyssee, Mr. Multiplex & MVE en de winnaar van de DJ Contest. Op de Puur Classics-stage treden Vuz & Pablo, Master Berend, Michael Christen & Reinier Haas, Daisy, Olaf Kluivers, Irwan en Mar One op. Op het podium van Avondeten wordt muziek gedraaid door Boris Werner, Murlock & Vaux, Timothy Thesis & Maskilo Man, Jesse Maas, Phreaks Of Vision, Chris Stussy, Flashmob en Catz & Dogz.

Drijvend huilen bij Titanic

Het Leiden International Film Festival organiseert een Drijf-in-bioscoop aan de Havenkade. Vanaf het water kun je vrijdag 27 juli om 22:00 uur The Life Aquatic with Steve Zissou kijken en zaterdag 28 juli Titanic. Aan wal zijn hapjes en drankjes te verkrijgen. De toegang is gratis voor mensen die hun eigen drijvend vervoer meenemen, en wie dat niet heeft, kan voor 7,50 euro vanaf een boot van de Leidse Rederij de film kijken.

Daniëlle Tuk

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

De docent is kwijt

Zowel de ombudsfunctionaris voor studenten als de vertrouwenspersoon …

Stress door leenstelsel

De druk op jongeren om te presteren lijkt toe te nemen. Een van de oorzaken is mogelijk …

Rubrieken

Zou jij Thierry doen?

Ook dit jaar las Mare alle almanakken om te bepalen welke vereniging het beste boekwerk …

English page

Lack of facilities

The University Council believes that the facilities for students in The Hague are lacking …