Studentenleven
?Vanavond belt de NOS?
Woensdagochtend om kwart over zeven staan drie masterstudenten journalistiek en nieuwe media al klaar voor de exitpoll op het stembureau aan de Langegracht. Met de antwoorden hopen ze vanavond als eerste gemeente een voorspelling te kunnen geven van de verkiezingsuitslag.
donderdag 22 maart 2018
‘Ik vind het mooi om te zien hoe goed het hier gaat, dat mensen gewoon willen meedoen.’ © Marc de Haan

Door Susan Wichgers Om half acht gaan de deuren van het stembureau open voor het publiek. Bij de uitgang staan Fiorella Opromolla (23), Thomas Borst (25) en Quirien Euwe (27) om aan iedereen te vragen of ze in willen vullen wat ze hebben gestemd – zowel voor de gemeenteraad als voor het referendum. Het eerste antwoord is meteen een gehaaste ‘nee’, maar naarmate het drukker wordt, hebben de studenten meer succes.

Een paar mensen willen hun voorkeur niet delen, maar bij de meeste weigeraars is het vooral gebrek aan tijd. ‘We moeten denk ik niet meer zeggen dat het twee minuten duurt’, oppert Borst. ‘Het gaat veel sneller, wat dachten jullie van 25 seconden?’

‘Het grootste deel van de stemmers vult de poll wel in’, gokt Opromolla. Euwe: ‘Bij de instructie zeiden ze dat een exitpoll meestal door ongeveer 75 procent van de stemmers wordt ingevuld. Dat leek me nogal ambitieus, maar ik denk dat wij misschien wel op 80 zitten.’

Op andere stembureaus in Leiden staan ook groepjes studenten. De locaties en steekproefgrootte zijn zorgvuldig uitgezocht, zodat de voorspelling zo representatief mogelijk is. ‘We gaan natuurlijk voor het NOS Journaal: vanavond om negen uur belt Ron Fresen ons’, grapt Borst. ‘Ik kan me niet voorstellen dat we hier tot vanavond negen uur staan. Dat is echt nog lang’, vindt Opromolla.

Meewerken is vrijwillig; niet voor studiepunten, maar voor de democratie. ‘Het is wel vroeg, maar leuk om eens mee te maken hoe het eraan toegaat op een stembureau’, zegt Euwe. Borst maakt een vergelijking met de verkiezingen in Rusland van afgelopen weekend. ‘Dat is echt het andere uiterste. Ik vind het mooi om te zien hoe goed het hier gaat, dat mensen gewoon mee willen doen aan zo’n exitpoll.’

Buiten verschijnt ondertussen een oudere buurtbewoner met een kartonnen bord: ‘waar kiest u voor: nachtrust of pretpark?’ Hij doelt op het terrein naast het stembureau, dat ‘de VVD wil verpatsen’. Wat je dan wel moet stemmen als je gesteld bent op je nachtrust? ‘Partij voor de Dieren, ChristenUnie. Een linkse partij.’ ‘En niet D66, die spelen onder een hoedje met de VVD’, vult een voorbijganger aan. Het stille protest duurt niet lang. Na zo’n tien minuten stuurt de politie hem weg.

Inmiddels is het kwart voor negen, de spits lijkt even voorbij. ‘Het voelt alsof ik al ‘goedemiddag’ zou moeten zeggen’, verzucht Euwe.