Columns & opinie
Geen Commentaar: Af door Ome DUO
donderdag 22 maart 2018

Door Anoushka Kloosterman Even opgelet! Voor pakweg de helft van jullie, onze lezers, lijkt het nog een ver-van-je-bed-show. Maar blijf nog even hangen. Want voor je het weet ben je afgestudeerd. En dan komt er een moment dat je op een vrijdagavond met vrienden aan de bar zit, en beseft dat jullie heftig aan het discussiëren zijn over…

…hypotheken.

Dat moment geeft misschien een korte vlaag semi-trots gevoel van volwassenheid, maar dan voel je het vingertje van Ome DUO op je schouder tikken. Want die studieschuld moet afbetaald worden. Geen probleem, denk je dan. Het was de dag waarvan je wist dat ‘ie zou komen.

Misschien ben je gerustgesteld door het verhaal dat je studieschuld is niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, dus dat het niet meetelt voor je hypotheek. Ook de meerderheid van de politieke partijen vindt dat prima zo. De rente van de studieschuld is laag, de aflossingsvoorwaarden gunstig. Geen enkele reden om een studieschuld op dezelfde manier te behandelen als een creditcardschuld, of die van een abonnement met telefoon.

Ook banken verkondigen trots dat je met een studieschuld gewoon een hypotheek kunt afsluiten. Kom maar, lokken ze op hun sites, bel ons. Kijk wat er mogelijk is.

Niet veel, blijkt. Volgens de rekenprogrammaatjes van de banken krijgt je met een (gemiddelde) studieschuld van twintigduizend euro en een (redelijk gemiddeld) jaarinkomen van dertigduizend per jaar, een hypotheek van plusminus 90 duizend euro. Op Funda staat in regio Leiden één garagebox à 98 duizend euro, dus met wat spaargeld zou dit nog net moeten lukken.

De grove rekensom leert dat alles wat je leent, dubbel van je hypotheek afgaat. Méér lenen tijdens je studie om alvast te sparen voor een huis, zoals sommigen doen, heeft dus ook geen zin. Zonder studieschuld had de bovengenoemde voorbeeldstarter 130 duizend euro kunnen lenen, en daar kan je in theorie wel net een appartementje van kopen. Voor de studenten in het nieuwe leenstelsel ligt het iets gunstiger, al hebben zij gemiddeld wel een hogere schuld.

‘Maar dan lieg je toch?’ zeggen behulpzame kennissen. Verleidelijk. Je zou niet de enige zijn. Vier op de tien afgestudeerden doen het, blijkbaar. Maar het kan toch nooit de bedoeling zijn dat de mogelijkheid om een huis te kopen afhangt van je pokerface tijdens een gesprek met de hypotheekadviseur? En wat als er problemen van komen?

De logica is dat je minder kan uitgeven aan een hypotheek vanwege de maandelijkse DUO-lasten, en banken dekken zich graag in. Het maakt dus ook niet uit of je opeens de helft van de studieschuld aflost, tenzij je dit doet vóórdat je ook echt moet terugbetalen. Het maandbedrag blijft daarna namelijk hetzelfde, tot alles is afgelost.

Te arm voor een hypotheek en afgewezen door de banken toog je dan naar de particuliere huurmarkt. Zij willen je wel hebben. De wringende ironie is dan wel dat je daar maandelijks met gemak het dubbele neerlegt voor een vergelijkbaar appartementje. Terwijl je dan óók gewoon aan DUO betaalt. Er moet toch gewoond worden, wat moet je anders?