Opinie: Universiteitssite is DRAMATISCH slecht

Hoe kan het dat een plek waar zoveel intellect is verenigd zo’n totaal onbruikbare website produceert? Voor de zoveelste keer ploegt Rico Sneller door www.leidenuniv.nl, zonder ooit te vinden wat hij zoekt.

Ik heb een klacht over de universitaire website. Die is zo DRAMATISCH slecht, het tart alle beschrijvingen. Nog nooit, ik herhaal: nog nooit, heb ik erop kunnen vinden wat ik zocht. De zoekfunctie is volledig onbruikbaar, zij brengt de zoeker overal en dus nergens.

De logica en indeling van de website ontgaan mij volledig; ze zullen er vast zijn, maar als gebruiker mis ik de tijd en de energie om die uit te pluizen. Het is onbegrijpelijk hoe een plek waar zoveel intellect verenigd is als de universiteit een totaal onbruikbare website produceert, die niet fungeert waarvoor ze bedoeld zou moeten zijn: dienen als vraagbaak voor degene die gerichte informatie zoekt.

Ik heb begrepen dat er inmiddels een ‘tool’ is ontwikkeld om de zoekfunctie te vergemakkelijken – heb er zelfs een presentatie over bijgewoond. Probleem is echter: waar zit die tool nu ook al weer op de website verstopt? Onvindbaar, en bovendien (zo herinner ik mij) afgeschermd met inlogcodes.

Deze brief is een wanhoopskreet, nu ik voor de zoveelste keer tevergeefs de website afploeg op zoek naar iets simpels (het BA-scriptiebeoordelingsformulier – maar het had ook iets anders kunnen zijn), en ik er weet-ik-hoeveel-tijd aan verspil. Zelfs het aanmaken van een snelkoppeling wanneer ik het gezochte uiteindelijk heb gevonden, helpt niet: een volgende keer blijkt de link al dood of ergens anders heen te verwijzen.

Schertsvertoning
Ik spreek niet alleen namens mijzelf; desgevraagd zal vrijwel elke collega van de universiteit hoogstwaarschijnlijk met mijn klacht instemmen. Vorig jaar, meen ik, werd de nieuwe website feestelijk ingeluid, met borrel en toespraken: een volledige schertsvertoning! Naar mijn idee is de functionaliteit naar een dramatisch dieptepunt gezakt.

Ter illustratie (en ten slotte): het bleek zelfs onmogelijk via de website te achterhalen wie er op de universiteit in vredesnaam voor de website verantwoordelijk is. Zelfs het bestuursbureau is niet opgenomen in één van de hoofdindelingen.

Ik hoop dat dit probleem nu eens serieus wordt aangepakt. Nu wordt er tijd en geld verspild aan een volstrekt zinloos systeem. Elke collega die ik spreek (ik herhaal: ELKE collega) gebruikt liever Google dan de universitaire website zelf om iets werkgerelateerds op te zoeken.

NB: zelfs het contactadres van Mare verscheen niet als zinvolle treffer in de zoekfunctie van de website.

Rico Sneller, assistant professor of Philosophy

Deel dit bericht:

Voorpagina

Jezelf invechten

Vechten met de meisjes naar wie je onderzoek doet: antropoloog Jasmijn Rana deed veldwerk …

Achtergrond

Wetenschap

De oudste hondenliefde

Archeoloog en dierenarts Luc Janssens onderzocht de tanden van een prehistorische puppy. …

Studentenleven

Nieuws

Nog geen ombudsman

De universiteitsraad wil graag een ombudsman voor medewerkers. Die is er nu alleen voor …

English page