'Wij willen helemaal niet weg'

Clubje: Top Kebab in de Haarlemmerstraat

Taco van der Eb

Giyasettin Durgun (33, links): ‘Welkom! Top Kebab bestaat nu elf jaar. We hebben een goede naam opgebouwd. Iedereen kent ons.’

Cengiz Durgun (27, rechts): ‘En wij kennen bijna iedereen. Veel klanten zijn vrienden. Maar we moeten weg.’

Giyasettin: ‘Er komt nieuwbouw. Veel klanten zeggen: waarom moeten jullie weg? Wij willen zelf ook helemaal niet weg. We vinden Leiden leuk.’

Cengiz: ‘De winkels naast ons staan al leeg. Mensen zeggen dat er een Zara komt, maar wij hebben geen idee.’

Giyasettin: ‘Het gaat in elk geval om een heel grote winkel, van 3200 vierkante meter. We moeten er snel uit, misschien eind januari al. In 2014 hebben we alles nog opnieuw ingericht. Eerst hadden we alleen grote kapsalon, kleine kapsalon, broodje döner, Turkse pizza en patat. Sindsdien hebben we bijvoorbeeld ook kroketten en kaassoufflés. En nieuwe tegels tegen de muren. Die zijn gewoon leuk toch? Ze komen uit Turkije.’

Cengiz: ‘Ik hoop dat we snel een nieuwe zaak vinden.’

Giyasettin: ‘Liefst in de Haarlemmerstraat, want we willen onze klanten niet wegsturen. Er staan wel panden leeg, maar die hebben niet allemaal een horecabestemming. We zijn hard op zoek.’

Cengiz: ‘Hiervoor werkte ik bij een ander familiebedrijf, in Den Haag. Maar Leiden vind ik het leukst.’

Giyasettin: ‘Veel studenten, maar ook gezinnen. Ik kom uit Turkije, uit de provincie Bingöl. Daar heb ik ook in horecazaken gewerkt. Er was meer criminaliteit. Hier komt de politie juist bij ons eten. Onze andere broer is deze zaak in 2006 gestart. Hij bedacht ook de naam: Top Kebab. Goede naam toch?’

Cengiz: ‘Ik vind alles van het menu lekker. Ik eet er elke dag wel iets van. Ik heb ook in Turkije gewerkt. Een beetje hetzelfde als hier, alleen geen kapsalon. Dat is echt Nederlands. En knoflooksaus verkochten we in Turkije ook niet.’

Giyasettin: ‘In Turkije gaat er minder vlees op een broodje. Dat is er duurder.’

Cengiz: ‘Wij doen juist lekker veel vlees.’

Giyasettin: ‘Daar wordt dit eten meer verkocht in restaurants, hier is het meer meenemen. Geeft niet, we hebben hier ook minder ruimte om te zitten. En we maken vaak grapjes en praatjes, niet alleen betalen en weer weg. We hebben een vergunning voor 24 uur. In het weekend zijn we open tot zes uur, sowieso.’

Cengiz: ‘Overdag, ’s avonds, ’s nachts, ik vind het altijd leuk.’

Giyasettin: ‘Soms komen mensen na het uitgaan, of vanuit hun studentenvereniging. Ik ben wel wat gewend, dus als klanten soms dronken zijn, vind ik dat niet erg. Soms juist wel lachen.’

Cengiz: ‘In Leiden heb je niet echt vervelende mensen. Het zijn goede mensen, weet je, gezellig.’

Giyasettin: ‘Soms komen er ineens dertig studenten binnen: allemaal kapsalon. Halfuurtje wachten…’

Cengiz: ‘Bij een bestelling voor een studentenfeest kunnen we korting geven.’

Giyasettin: ‘Laatst wilde iemand een broodje met sla en patat.’

Cengiz: ‘Of een pizza friet. En sommige mensen willen echt gek veel sambal.’

Giyasettin: ‘We gaan gewoon blijven.’

Cengiz: ‘En we blijven Top Kebab heten. Sowieso.’

Door Marleen van Wesel

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

De ideale medi-wiet

MS-patiënten krijgen vaak medicinale wiet of cannabis-extracten om hun symptomen te …

English page