Cultuur
Pixelart met naald en draad
Eenhoorns, avocado’s en cactussen, in een kruissteekje. Alyssa Westhoek verkoopt borduurkits met haar eigen designs in alle hoeken van de wereld, via Etsy.
donderdag 23 november 2017

Dit weekend in Leiden – en nog drie andere steden: de pop-upmarkt Etsy Made in NL. ‘Etsy is een grote online shoppingmall voor handgemaakte producten, vintage en benodigdheden voor knutsel- en craftwerk’, vertelt student en universiteitsmedewerker Alyssa Westhoek (27).

Zelf verkoopt ze borduurkits, onder de naam Stitchonomy. Ze laat een paar grotere en kleinere zakjes zien. Er zitten niet alleen garen en een stukje stof in, maar ook een naald, een patroon, een instructiekaartje én een houten ring waarmee je je resultaat meteen kunt inlijsten: eenhoorns, avocado’s, cactussen of juist kerststerren en rendieren met een Noors patroon.

‘Mijn Etsywinkel ben ik twee jaar geleden begonnen, maar borduren deed ik vroeger al, met mijn moeder. En toen ik een jaar of elf was, begon ik met pixel art. Op Etsy zag ik dat iemand borduurpatronen verkocht. Zelf kocht ik er handgemaakte zeepjes, of leuke cadeaus, zoals lepels met babynamen erop. Maar dít kon ik zelf ook. Het was gewoon een combinatie van borduren en pixel art.’

Afgelopen zomer voltooide ze de master vertalen en momenteel werkt ze nog aan haar scriptie voor de researchmaster literary studies. Verder begon ze als student-assistent en is ze inmiddels junior-instituutsmanager bij het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS). ‘Maar dat heb ik onlangs opgezegd, om helemaal voor Etsy aan de slag te gaan. Dat levert nog niet zoveel op als een fulltime baan, maar het gaat de goede kant op.’ Daarnaast doet ze vertaalwerk en ontvangt ze royalties voor designs die ze maakte voor een fourniturengroothandel.

Producten op Etsy moeten handgemaakt zijn. ‘Of in een fabriek die door Etsy is goedgekeurd, zodat er geen sweatshops aan te pas komen. En vintage moet minimaal twintig jaar oud zijn.

‘Mijn grootste markt ligt in de Verenigde Staten, met Groot-Brittannië op de tweede plaats. Daarnet heb ik nog een pakketje naar Vietnam gestuurd. Mijn kits gaan naar alle hoeken van de wereld.’ Via Twitter en Instagram ziet ze soms de resultaten terug.

Binnenkort start ze een nieuwe, eigen website. ‘Los van Etsy, al blijf ik ook daar actief. Vooral als je net begint, met iets leuks en kleins, is het ideaal. Een eigen website kan duur zijn en dan moet je in de zee van alle webshops nog gevonden worden. Op mijn eigen website heb ik straks wel meer vrijheid voor bijvoorbeeld een blog of het aanbieden van gratis patronen.’

En zondag staat ze dus op Etsy Made In NL in Leiden, met ruim twintig andere verkopers. Ook zijn er workshops te volgen. ‘Zelf neem ik alle kits mee, en voorbeelden die ik daarmee geborduurd heb.’ Ze neemt ook ‘upcycled vintage borduurprojecten’ mee. ‘Mijn moeder maakt bijvoorbeeld tassen van oud borduurwerk, dat we in tweedehandswinkels vinden.’

En voor wie zondag niet kan: ‘Deze vrijdag is er sale op Etsy, want dan is het Black Friday in de Verenigde Staten.’

Scheltema Leiden, zo 26 november, 11.00-17.00 uur, entree gratis

Marleen van Wesel