Geen commentaar: Badass bèta-vrouwen

Jongens zijn beter in wiskunde. Dat is een van de meest hardnekkige vooroordelen in het onderwijs. Het is niet zo, of beter gezegd: het is niet te testen. Toch krijgen zowel jongens als meisjes van jongs af aan een bepaald idee mee over wat mannen- en vrouwenberoepen zijn, en waar het ene geslacht beter in is dan het andere.

Wanneer dat precies begint, daar kan je over discussiëren. Doen we nu even niet. Maar het resultaat is te zien in de collegezalen van de bètastudies, waar vooral mannen zitten. En in de collegezalen van pedagogiek, die voor negentig procent door vrouwen worden bezet.

Het gaat ook door als de studie is afgelopen: er zijn nog steeds relatief weinig vrouwelijke hoogleraren. Vrouwelijke wetenschappers, hoe gekwalificeerd ook, lopen tegen een glazen plafond aan van ingeslopen seksisme of vooroordelen.

Tsja. Boks daar maar eens tegen op, als voorlichtingsafdeling.

Hoppa. Zo ontstonden de ‘Physics Ladies Day’ en de ‘Informatics Ladies Day’: speciale voorlichtingsdagen voor vrouwen, met lezingen en speeddates met vrouwelijke docenten, promovendi, studenten en…een high tea.
Soms heeft sociale vooruitgang een duwtje in de rug nodig, maar zulke schijnvertoningen hebben weinig met emancipatie te maken. Als het doel is rollenpatronen te doorbreken, vrouwen op gelijke voet te laten concurreren met mannen, dan doen die aparte categorieën juist het tegenovergestelde.

Maar goed, het bereidt de aankomende vrouwelijke wetenschappers ook voor op de wereld na de studie, waarin (vast met de beste bedoelingen) speciale lintjes voor vrouwen worden uitgereikt. Net als de ‘special recognition awards’, die negen vrouwelijke wetenschappers vorige week van de World Cultural Council ontvingen in Leiden. Omdat emancipatie belangrijk is, meldde een bestuurslid. ‘Daar staan ze dan, zo trots’, schreef de aanwezige journalist van het Leidsch Dagblad.

Het is ook moeilijk.

Om rolpatronen te doorbreken, moeten meer vrouwen natuurkunde studeren. Maar als ze niet naar de voorlichtingsdagen komen, is dat lastig. En dan moeten ze worden gelokt. En dat doe je dan met vrouwendagen. Gevolg: het gewone voorlichtingsprogramma, dat al weinig vrouwen trok, blijft hetzelfde. Terwijl juist dat programma direct korte metten zou moeten maken met de fabel dat wiskunde niet voor meisjes is. En juist ook mannelijke scholieren door badass bèta-vrouwen moeten worden toegesproken.

Nog voordat deze jonge vrouwen de universiteit betreden, wordt hen voorgehouden: als je als vrouw iets in de bètawetenschap doet, ben je bijzonder. Maar ook: normale dagen zijn nu automatisch een mannenaangelegenheid.

Wees dan eerlijk: doe dan allebei. Een mannendag met worstenbroodjes en bier, en voor de vrouwen cupcakes en thee. En dan maak je daar uiteindelijk weer gewoon één dag van. Want op zo’n binaire gender-verdeling zit niemand meer te wachten.

En vrouwen lusten ook bier.

Anoushka Kloosterman

Zie ook ons eerdere commentaar over de mannendagen bij pedagogiek: 'Iedereen nam heel zorgvuldig het P-woord niet in de mond'

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Onze man in Mekka

De Leidse islamoloog Christiaan Snouck Hurgronje, alias Abd al-Ghaffar, was rector …

Geleerde graffiti

Behalve muurgedichten telt Leiden ook muurformules, die Leidse natuurkunde …

Studentenleven

Nieuws

English page