Buitenlandse student blijft vaak plakken

Studenten tijdens de OWL, de introductieweek voor internationale studenten

16 November 2017

Het aantal buitenlandse studenten in Nederland is tussen 2006 en 2016 verdubbeld naar meer dan 80.000. Een nieuw rapport van onderwijsinternationaliserings-organisatie Nuffic laat zien dat die studenten vaak nog jaren in Nederland blijven.

Van alle studenten die in een ander land gaan studeren komt slechts twee procent naar Nederland, maar in zo’n klein landje tikt dat toch aan. Die 80.000 zijn studenten die een bachelor of master komen doen; de veertigduizend stagiairs of vakkenvolgers komen er nog eens bovenop. In Maastricht is meer dan de helft van alle studenten afkomstig uit het buitenland, in Delft, Den Haag en Wageningen meer dan een vijfde. In Leiden is één op de tien studenten niet-Nederlands. Onder de studenten die dit collegejaar zijn begonnen, liggen de percentages in veel steden hoger. Van de nieuwe Leidse bachelorstudenten is bijvoorbeeld zo’n 20% buitenlands.

Er studeren 164 verschillende nationaliteiten in Nederland. Duitsers zijn er het meest: 22.000. Verder studeren er veel mensen uit China (4.300), Italië (3.300) en België (bijna 3000). Het Verenigd Koninkrijk staat met 2750 op nummer vijf, maar steeg snel, vermoedelijk omdat de college-gelden daar veel duurder zijn geworden.

Het Nuffic volgde ook de studenten die van 2007 tot 2009 afstudeerden. Daarvan woonde zo’n 36% tot 42% vijf jaar later nog steeds in Nederland. Op basis van cijfers van het Centraal Planbureau en wat beredeneerd giswerk schat het rapport in dat uiteindelijk een kwart van de afgestudeerden in Nederland blijft, en dat de blijvers Nederland een brain gain ter waarde van anderhalf miljard opleveren, vooral omdat ze tekorten op de arbeidsmarkt aanvullen. Dat doen ze vooral in de vier grote steden, maar ze komen ook vaker terecht in de regio’s rond Leiden, Groningen en Eindhoven. BB

Deel dit bericht:

Nieuws