Soms is het gewoon even niet leuk

Millennials moeten niet zeuren (maar de rest ook niet)

Zeik niet zo, heet het boek dat Leids alumna Suzette Hermsen (29) met twee collega’s van LINDAnieuws schreef over millennials. ‘Wij zien de hele dag een succeswereld op onze telefoons voorbijkomen.’

Wie zeikt er nou precies?
‘De titel slaat om te beginnen op de millennial, want we hadden het idee dat we ontzettend aan het zeiken zijn met z’n allen. Terwijl het niet erg is dat je geen droombaan hebt of dat je relatie even niet zo spetterend is, want dat hoort bij het leven. Soms is het gewoon even niet leuk.
‘Maar we zeggen het ook tegen de generatie boven ons. Die zeiken juist weer te veel over de millennial: ze zijn slap, ze kunnen niks, krijgen meteen een burn-out als de taxi te laat is. Maar hoewel onze generatie misschien verwend is, zijn we ook juist krachtig. We doen bijvoorbeeld wat we leuk vinden. We zeiken zelf trouwens ook heel wat af in het boek.’

Jullie doen alsof de vorige generatie het veel makkelijker had, maar die had ongetwijfeld haar eigen problemen. Stellen millennials niet gewoon te hoge eisen?
‘Zeker weten. Ik ben bijvoorbeeld na mijn studie in Leiden verhuisd naar Amsterdam, en daar werk gaan zoeken. Vroeger zocht je eerst werk, en ging je daar in de buurt wonen. Mijn ouders zijn daarom bijvoorbeeld naar Arnhem verhuisd. No way dat wij nu naar Arnhem zouden verhuizen voor een baan.

‘Vroeger moest je werken voor het geld. Nu vinden we het belangrijker dat je je werk ook nog leuk vindt. Dat is misschien een beetje verwend, maar ik vind het geen negatieve ontwikkeling.

‘Ik denk wel dat onze generatie het moeilijker heeft door internet. Instagram, Facebook: dat laat natuurlijk een wereld zien waarin alles perfect is. Wat onze ouders zagen was een straal van tien kilometer om hen heen. Dat was hun voorbeeld. Wij zien een hele succeswereld de hele dag op onze telefoons voorbijkomen.’

Het boek bestaat voor een groot deel uit persoonlijke verhalen.
‘Over sommige dingen had ik wat beter na moeten denken. Er staat bijvoorbeeld een stukje in over een wintersportvakantie met mijn schoonfamilie. Ik heb twee weken wintersport samengevat in één bladzijde, en dan alleen de dieptepunten natuurlijk, want hoogtepunten zijn niet zo interessant. Mijn schoonfamilie maakte zich daar heel druk om: of ik het wel leuk vond, dat ik het voortaan meteen moest aangeven als ik ergens mee zat. Terwijl de strekking eigenlijk was dat andermans familie altijd anders is dan je eigen familie.

‘Ik heb er zoveel dingen ingezet zonder te bedenken dat mensen het ook echt gaan lezen, en dus allerlei willekeurige dingen over me weten. Het is wel raar als iemand bijvoorbeeld opeens begint over dat ik zo’n zweter ben. Dan schrik ik: huh, hoe weet je dat?!’

Maar jullie hebben ook niets te zeiken: sinds het boek uitkwam in augustus staat het in de AKO Top 10.
‘Het is sowieso raar dat het gelukt is, ik geloof het nog steeds niet. En als ik langs de boekhandel loop en mijn boek in de top tien zie staan is dat zo onwerkelijk. We dachten dat we nul boeken zouden verkopen, nu is de voorspelling tienduizend. Gelukkig deden we het niet voor het geld. Want we verdienen er nog steeds geen pepernoot aan.’

Door Susan Wichgers

Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders en Suzette Hermsen, Zeik niet zo. Het echte leven van de millennial. Uitgeverij Brandt, 272 pgs, € 17,50

 

 

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Het spookt hier!

Universitair docent Engels Evert Jan van Leeuwen geeft zaterdag tijdens de Halloween …

Studentenleven

Nieuws

English page

Rows about Ramadan

Uriya Shavit, an Israeli working for the University of Tel Aviv, studies Muslim …