'Hoge kans op een burn-out'

26 Oktober 2017

Ruim een op de drie studenten loopt een verhoogde kans op een burn-out. Ook zijn studenten vaker emotioneel vermoeid door hun studie, dan werkenden door hun werk, en vaker cynisch over het nut ervan. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond.

Driekwart van de studenten voelt zich vaak of heel vaak emotioneel uitgeput. Veertig procent is vaak of heel vaak cynisch over het nut van de studie. Vanaf een bepaalde score op die twee punten, geldt een verhoogde kans op een burn-out, is te lezen in het onderzoeksrapport Van succes-student naar stress-student, dat de LSVb gisteren publiceerde.

De vakbond baseert zich daarbij op de zogenaamde Utrechtse Burn-Out Schaal voor Studenten. Dat is een instrument dat in Nederland veel gebruikt wordt voor het meten van burn-out-klachten en –risico’s.
Voor 14,6 procent van de werkende, gezonde Nederlanders geldt zo’n verhoogd burn-out-risico, volgens cijfers van CBS en TNO. Onder studenten ligt dat percentage een stuk hoger: 34,6.

De LSVb deed literatuuronderzoek, haalde kwalitatieve gegevens uit focusgroepen en kwantitatieve gegevens uit een enquête die door 342 studenten is ingevuld.

Helemaal representatief zijn de resultaten niet, geven de onderzoekers in het rapport al toe. Onder meer omdat het ging om een steekproef op basis van vrijwillige aanmelding. Volkskrant-columnist Elma Drayer sprak mede om die reden op NPO Radio 1 over een ‘absoluut flutonderzoek’.

Ook Jan Sinnige, oud-voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, uitte via Twitter kritiek. Hij wees erop dat het gek was dat verschillende media dit weekend al uitspraken deden op basis van de cijfers, terwijl het rapport met de onderzoeksresultaten pas later werd gepubliceerd. De LSVb gaf dinsdag op haar website nog wat extra toelichting bij de onderzoeksmethode.

De vakbond benadrukt dat panelleden zich weliswaar vrijwillig hebben aangemeld, maar voor het LSVb-studentenpanel in het algemeen, niet specifiek voor dit onderzoek. MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Strijd tegen schurft

De GGD Hollands Midden (in Leiden) krijgt sinds twee jaar opvallend veel studenten met …

26 Oktober 2017