Geen Commentaar: Verkeersdiploma

De universiteit wil het hoogste onderwijs van het land geven, maar moet soms eerst de gaten dichten die er nog zitten. De bèta’s rammen eerst alle wiskunde van de middelbare school erin, voordat ze verder gaan bouwen. De rechtenfaculteit spijkert de taalvaardigheid – veelal basisschoolstof! – van de eerstejaars bij, omdat juristen het wel erg lastig krijgen als ze het verschil tussen ‘mits’ en ‘tenzij’ niet kennen. Nu het Engels steeds verder blijft oprukken, zal extra onderwijs in die taal ook nodig blijken voor sommige studenten die verder willen na hun bachelor.

Op één vlak laat de universiteit het echter vooralsnog afweten, en juist dat is een zaak van leven en dood.
Gelukkig zijn wij van Mare bereid om ons in te spannen: we willen jullie namelijk niet kwijt. Daarom vandaag in de herhaling: jullie verkeersdiploma. Vier punten van bijzondere aandacht, zeker nu het weer donker wordt.

Voetgangers: Kijk links! En rechts!
Dit is niet moeilijk. Het is eerder verbazingwekkend dat jullie de volwassen leeftijd hebben weten te bereiken zonder deze basisvaardigheid. Kijk ook naar links en rechts voordat je je fiets uit het fietsenrek trekt en hem dwars over de straat zet. Bewoonsters van het Kippenhok, we kijken naar jullie.

Fietsers: Smartphones kunnen geen aankomende auto’s spotten
Je Facebookvriendjes, Whatsapp-gesprekken en navigatie zijn natuurlijk veel interessanter dan al dat saaie verkeer. Maar als je om je heen kijkt terwijl je iemand inhaalt of over een onoverzichtelijke vijfsprong fietst, is dat echt veiliger dan staren naar je schermpje.

Lampjes zijn gratis, reparaties zijn duur
Het enige voordeel aan de smartphone: hij geeft licht. En zonder licht, geloof het nou, ben je volkomen onzichtbaar voor autobestuurders. Goedkopere optie: twee Led-lampjes. Voor weinâg bij de Hema of gratis te schooieren bij alles waar studenten en kraampjes-van-clubs-die-iets-van-studenten-willen samenkomen. Zo rond jullie geboortejaar was het nog lastig om verlichting op je studentenbarrel te hebben, maar die tijd is allang voorbij. Mocht er toch een noodsituatie zijn waarin je als fietsninja door de stad moet, ga dan niet het noodlot tarten door snel langs inparkerende auto’s te schieten. Ze kegelen je de ijskoude gracht in en, erger nog, krijgen zo krassen op hun lak.

Hardlopers: er groeit een keur aan dodelijk giftige planten in de Hortus Botanicus
Die kan je opeten, en als je ze dan niet uitkotst ben je dood. Het gaat langzaam en pijnlijk, maar dat is blijkbaar waar jullie op uit zijn, en het geeft minder troep dan jullie huidige aanpak. Dat jullie in het donker gaan hardlopen in donkere kleren getuigt op zich al van een gebrekkige behoefte aan zelfbehoud.

Als je bij zo’n rechtop staande paal met lampjes komt, en één van die lampjes laat een rood poppetje zien, wat moet je dan doen? Deze zogeheten ‘voetgangerslichten’ komen blijkbaar niet voor in jullie geboortestreek, maar ze zijn best belangrijk. De auto die jou toch al niet zag aankomen omdat je als de fucking Batman versmolten bent met de nacht, gaat er namelijk vanuit dat je niet ‘door rood loopt’, zoals wij dat noemen. We snappen dat je een mooie tijd moet neerzetten van je hardloop-app, maar doe dat dan in hemelsnaam ergens zonder verkeerslichten.
Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor ons. Elke lezer telt.

Door Bart Braun

Deel dit bericht:

Voorpagina

Een fusie vol senioren

Het lijkt een ideale oplossing voor zowel kamernood als eenzaamheid: studenten die gratis …

Achtergrond

Wetenschap

Mijn vriendje Charlie

Een robot kan kinderen helpen om te gaan met suikerziekte. Leidse psychologen zoeken uit …

Studentenleven

Nee zeggen mag niet

Under the Bridge, een collectief van zo’n veertig jonge dichters en …

Nieuws

Red superprins Panji

De UB is een crowdfundingsactie gestart om een groot aantal handschriften over de …

English page