'Game of Thrones is nep hoor'

Historisch Vrijvechten Nederland (HVN)

Foto Taco van der Eb

Joost Meijering (22, geneeskunde): ‘Ik lees veel fantasyboeken en speel veel Dungeons & Dragons. Sinds april ben ik hier begonnen. Ik ben nu mijn eigen gear aan het verzamelen, zoals deze helm. Volgend jaar wil ik meedoen aan wedstrijden. Ik begin binnenkort wel aan mijn co-schappen dus het is even afwachten of ik kan blijven zwaardvechten.’

Bob van Meijeren (23, scheikunde): ‘Ik vond moderne geschiedenis op de middelbare school altijd een beetje suf. Zoals de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld. Dan dacht ik: er leefden nog mensen uit die tijd, dus waarom is het geschiedenis? Middeleeuwse verhalen over ridders vond ik altijd vet.

‘Ik had al iets van vijf zwaarden waarvan een paar uit Frankrijk. Het zijn van die replica’s, zoals in The Lord of the Rings. Nu weet ik tenminste hoe ik ze moet gebruiken.’

Matthys Kool (30, docent-assistent geschiedenis): ‘We gebruiken manuscripten vanaf de veertiende eeuw om het zwaardvechten zo traditioneel mogelijk te benaderen. Voor het zwaardvechten zijn complete handboeken geschreven. We bekijken de teksten, en analyseren wat er op de plaatjes gebeurt. Dan staat er bijvoorbeeld: ‘Slaat naar hoofd, steekt naar borst’, wij bepalen dan hoe die beweging er waarschijnlijk uit hoort te zien.’

Van Meijeren: ‘Iedereen die hier lid wil worden moet ook lid worden van de Historical European Martial Arts (HEMA). Heb je trouwens al van Thys’ prijzen gehoord?’

Kool: ‘In Boston heb ik twee gouden medailles gewonnen. Tijdens het duelleren moesten er wel twee medici aan te pas komen. We hebben wel helmen op, maar ik had een jongen precies op zijn oor geraakt. Daardoor was hij even doof. De andere jongen raakte ik op de achterkant van zijn helm, net op zijn nek. Daar was hij niet zo blij mee.’

Kevin Kneppers (19, mechatronica): ‘Dit is onze eerste keer. Wij zijn hier via de Albert Heijn-actie.’

Ilke Verweijen (21, archeologie): ‘Zijn moeder had punten gespaard. Daarmee kan je vijf keer gratis sporten. Alles op het Universitair Sportcentrum viel af, want dat kan je normaal ook al doen. Studiegenoten die aan zwaardvechten doen, vroegen telkens of ik meeging. Ik durfde niet omdat ik bang was dat ik zou falen. Nu kan ik hier mooi oefenen.’

Kneppers: ‘Wow, wat heeft hij nou voor zwaard? Dat lijkt er wel eentje uit de toekomst. Ze zijn hier wel van alle markten thuis zeg.’

Van Meijeren: ‘Vechten op tv is trouwens nep hoor. Game of Thrones bijvoorbeeld is allemaal voor de show. Ik zie het er nog niet aan af, maar ik denk dat Matthys dat wel ziet.’

Henric Jansen (22, filosofie en klassieke talen): ‘Tja, je moet natuurlijk wat van de historische snelheid en effectiviteit weglaten om het sensationeel en groots te maken. Vaak slaan ze te langzaam, of twee meter ernaast. In Game of Thrones vecht iedereen bijvoorbeeld met zwaarden alsof het betonnen blokken zijn.’

Melle Peters

Deel dit bericht:

Voorpagina

Een fusie vol senioren

Het lijkt een ideale oplossing voor zowel kamernood als eenzaamheid: studenten die gratis …

Achtergrond

Wetenschap

Mijn vriendje Charlie

Een robot kan kinderen helpen om te gaan met suikerziekte. Leidse psychologen zoeken uit …

Studentenleven

Nee zeggen mag niet

Under the Bridge, een collectief van zo’n veertig jonge dichters en …

Nieuws

Red superprins Panji

De UB is een crowdfundingsactie gestart om een groot aantal handschriften over de …

English page