'Reisgegevens inzien mag'

28 September 2017

DUO mag volgens minister Bussemaker van Onderwijs de OV-gegevens van studenten inzien als deze verdacht worden van basisbeursfraude.

Zo antwoordt Bussemaker op de Kamervragen gesteld door GroenLinks.

Dat is opvallend omdat de rechtbank Den Haag op 8 mei dit jaar heeft uitgesproken dat DUO onvoldoende juridische grond had om de reisgegevens van een student in te zien om fraude na te gaan.

Studenten die zich voor september 2015 hebben ingeschreven kunnen nog aanspraak maken op een uitwonende beurs ter hoogte van 290 euro. Hierin kunnen studenten fraude plegen door zich als uitwonend in te schrijven op het adres van een vriend of familielid, terwijl zij feitelijk nog thuis wonen. DUO heeft aangegeven dat zij 377 keer de OV-gegevens van studenten hebben opgevraagd bij Translink, het bedrijf waar de reisgegevens liggen opgeslagen. In 307 gevallen stelde DUO vast dat er sprake was van fraude.

Bussemaker ziet het tegengaan en bestrijden van misbruik van overheidsgelden, vooralsnog als een geoorloofde reden om inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer. Over een vermeend onwettelijk gebruik van de gegevens door DUO wil Bussemaker verder niks zeggen totdat de rechter uitspraak heeft gedaan.
Er loopt namelijk nog een hoger beroep in een andere fraudezaak, waarbij de rechter het juist wel toelaatbaar achtte dat DUO gegevens bij Translink heeft opgevraagd. MP

Deel dit bericht: