PhD krijgt te weinig tijd

28 September 2017

Een op de zeven promovendi krijgt een deeltijdcontract of een contract voor minder dan vier jaar. Dat is veel te weinig tijd om een promotieonderzoek af te ronden, zegt het Promovendi Netwerk Nederland (PNN).

Vorig jaar trok PNN ook aan de bel: toen meldde het dat in 2015 tien procent van de contracten ‘dubieus’ waren, oftewel niet toereikend om een traject mee af te ronden. In 2016 steeg dit percentage naar 14 procent, volgens de Monitor Arbeidsvoorwaarden Promovendi, waarmee de organisatie de advertenties voor promotieplekken op vacaturesite AcademicTransfer onder de loep neemt.

Van alle promotietrajecten wordt maar een kwart binnen vier jaar afgerond. ‘Bij contracten korter dan vier jaar kan men er vrijwel zeker van zijn dat de rekening van promoveren wordt doorgeschoven naar de promovendus zelf,’ schrijft PNN in een persbericht.

Ze pleiten ervoor dat PhD’s standaard een contract voor vier jaar krijgen, en dat vacatureteksten transparanter zijn, ‘met name over onderwijsverplichtingen’.

‘We hebben het afgelopen jaar met allerlei partijen gesproken, en iedereen wilde de situatie verbeteren’, zegt voorzitter Rolf van Wegberg. ‘Het is teleurstellend om te merken dat er van deze beloofde verbeteringen weinig valt terug te zien.’

‘De urgentie is er alleen maar groter op geworden, getuige de verontrustende signalen van individuele promovendi. We hopen dat we, samen met de universiteiten, nu wel een trendbreuk kunnen realiseren: de praktijk van promoveren in de WW kan echt niet.’ AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Na 55 jaar alsnog geslaagd

Wie maakt er nu mee dat je ruim 55 jaar na dato alsnog een diploma krijgt? Het overkwam …

28 September 2017

Mannendagen werken niet

Vrouwendagen bij de bèta’s werken wel, maar het lukt pedagogiek niet om op …

28 September 2017