Meer studieplekken bij tentamens

Extra ruimte in Lipsius moet UB ontlasten

21 September 2017

Om de drukte bij de UB wat te verlichten, worden er tijdens de tentamenperiode opnieuw extra studieplekken opengesteld in het Lipsius.

Door Vincent Bongers Afgelopen tentamenperiode was een aantal zalen in het Lipsius in gebruik als studieruimte. Studentenpartij LVS wilde onlangs tijdens de universiteitsraad van het college van bestuur weten of dit experiment wordt voorgezet.

‘Er is inderdaad een pilot geweest met het openstellen van onderwijsruimtes voor studieplekken in het Lipsius’, reageerde vice-collegevoorzitter Martijn Ridderbos. ‘Van de extra studieplekken werd niet veel gebruik gemaakt. Desalniettemin gaan we er ook komende tentamenperiode mee door. We gaan ook kijken of er in andere universiteitspanden zalen beschikbaar zijn die gebruikt kunnen worden als extra studieplek. We gaan ook meten hoeveel studenten daar gaan zitten. Daar kunnen we weer van leren.’

‘Het is heel fijn dat er extra studieplekken zijn in het Lipsius,’ zei Alderik Oosthoek van studentenpartij ONS Leiden. ‘Daar zijn we groot voorstander van. De drukte in de UB leidt tot veel klachten. Maar je moet wel goed in de gaten houden of de ruimtes ook geschikt zijn om te studeren. In een collegezaal die oploopt en waar de stoelen dicht op elkaar staan is het lastig studeren. Je kunt je boeken niet goed kwijt. En als je even koffie wil halen of naar het toilet wil gaan, stoor je andere studenten. Dat werkt niet goed.’

Ridderbos: ‘Dit punt heeft echt onze aandacht. We proberen er een passende oplossing voor te vinden. Het is inderdaad wel heel belangrijk dat het een zaal is waar je ook echt kunt studeren. Heel belangrijk is verder goede communicatie. Studenten moeten weten dat er alternatieven zijn. Als we dit een paar keer hebben gedaan weten studenten vast de weg wel te vinden naar de extra studieplekken.’

Maria Tiggelaar van LVS: ‘De behoefte is er echt. Ik ben blij dat het college hier mee doorgaat en dat studenten de tijd krijgen om bekend te raken met deze mogelijkheid.’

Ook de Pop-UB die in 2016 door twee Leidse studenten is opgezet als alternatief voor de overvolle universiteitsbibliotheek, gaat weer van start. Vanaf 16 tot en met 27 oktober kunnen studenten elke dag terecht bij het kantoor van De Clercq Advocaten Notariaat aan de Hoge Rijndijk.

Een studieplek van negen uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds kost vijf euro, maar dat is wel inclusief koffie en thee. Een halve dag studeren voor 2,50 is ook mogelijk.

Deel dit bericht:

Nieuws

Strijd tegen schurft

De GGD Hollands Midden (in Leiden) krijgt sinds twee jaar opvallend veel studenten met …

21 September 2017