Kamervragen: 'Ik ga nog heel lang niet weg'

Tijmen Eling (20, rechten)

Taco van der Eb

Melle Peters

Huis: Kabeljauwsteeg 14

Kamer: 9 m2

Huur: 225 excl.

Bewoners: 15

Hoe lang woon je hier al?

‘Sinds februari. Daarvoor woonde ik op de Schoolsteeg met acht anderen. Zij waren alleen maar bezig met studeren, dus daar was niet zoveel aan.

‘Gelukkig vroeg een dispuutsgenootje van Quintus of ik hier wilde komen wonen. Daar zaten nog wel wat haken en ogen aan. Een meisje dat hier al woonde was een beetje boos op mij, omdat ik met haar jaargenootje had gezoend en verder niks meer van me had laten horen. Tijdens de bezichtiging kon ik niet de keuken in omdat ik haar moest ontlopen. Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Ze is nu mijn overbuurvrouw.’

Hebben jullie nog huis­gewoontes?

‘Ja, een wekelijks koffie-uurtje, iedere dinsdagochtend. Iedereen die geen college heeft of niet hoeft te werken moet om elf uur in de keuken zitten. Als je meer dan een kwartiertje te laat bent moet je een "rietatje" nemen (flesje atten via een rietje, red.). Deze week was ik gewoon prima twee minuten op de valreep binnen.’

Is er ook een schoonmaakrooster?

‘We hebben een nieuw systeem, waarbij steeds iemand een dag lang verantwoordelijk is voor de bende in huis: de fusiebitch. Ik ben rebels, iemand moet tegen het nieuwe systeem in. Als je per dag iemand verantwoordelijk stelt voor alle rotzooi krijg je oneerlijke taferelen. Als je de boel hebt opgeruimd en vroeg gaat slapen, kun je alsnog de dupe zijn, omdat er later weer een bende van wordt gemaakt. In ons oude systeem was iemand steeds een week lang fusiebitch. Dat is veel representatiever.’

Hoe kom je aan die witte punt­schoenen?

‘Die heb ik samen met mijn jaargenoten in Engeland besteld. Ze waren eerst zwart, dus we hebben ze moeten schuren en daarna iets van zeven keer moeten schilderen met witte leerverf. We hadden ze besteld via AliExpress, bij een hele louche kerel. We moesten heel lang wachten, omdat hij er telkens te weinig had. Ze waren nog nooit zo populair geweest, zei hij. Echt een baard moeten wachten.’

Waarom witte punters?

‘Het dispuut waarbij ik zit was vroeger een homodispuut. Deze schoenen hebben ze toen ergens in Leiden gekocht, omdat ze die wel typerend vonden. Dat staat volgens mij ook nog ergens in deze oude almanak. Ja, hier staat het: "Scherp, stevig, voor snelheid gemaakt, opvallend en lelijk genoeg".’

Vind je het niet vervelend dat je de kleinste kamer van het huis hebt?

‘Nee helemaal niet, zo houd ik namelijk nog geld over voor andere dingen. Ik zit er ook niet zo vaak, alleen als ik moet omkleden. De rest van de tijd zit ik in de fusie of in de UB. Ik denk dat ik hier nog heel lang niet wegga.’

Wat is het leukste aan je kamer?

‘Het nieuwe dakraam dat de rest van mijn verdieping niet heeft. En dat ik kamertje 1 ben. Kijk maar; het staat boven de deur.'

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Bedreiger veroordeeld

Een Leidse student is vorige week donderdag veroordeeld tot 162 dagen celstraf, een …

Nieuws

Rubrieken

English page