Wurgcontract, of niet?

14 September 2017

DUWO verbiedt internationale studenten de huur vroegtijdig op te zeggen, terwijl dit wettelijk gezien wel mag.

Vanaf vorig jaar juli geeft een nieuwe wet huurders meer vrijheid een tijdelijk huurcontract op te zeggen. Daardoor zou leegstand kunnen ontstaan in de internationale DUWO-huizen. Buitenlandse studenten stromen over het algemeen maar twee keer per jaar in, dus als een student een maand langer aan zijn of haar scriptie werkt, en daarna de huur opzegt, staat de kamer tot het volgende semester leeg.

‘Dat zou onredelijk zijn’, zegt de DUWO-woordvoerder. ‘Daarom hebben we in overleg met de onderwijsinstellingen en huurdersorganisaties een contract opgesteld, waarin de afspraak is dat ze in principe niet op kunnen zeggen.’

Maar mag dat wel? ‘Dat is de vraag. De wet is er niet heel duidelijk over. We willen dit in de tussentijd wel zo houden.’

Een medewerker van het Juridisch Loket zegt dat de wet inderdaad onduidelijk is, maar adviseert huurders wel om beroep te doen op het recht om op te zeggen. ‘De vraag is eigenlijk: kan je een minimumduur afspreken, waarin de huurder niet tussentijds kan opzeggen? Daar zijn Kamervragen over gesteld, en daarin is bevestigd dat dit kan.

Tenminste, als het gaat om een overeenkomst voor onbepaalde tijd, waarin een minimumduur is afgesproken. Als het gaat om een overeenkomst voor bepaalde tijd, dan is deze wel opzegbaar. Dan zouden we de huurder adviseren toch in beroep te gaan, omdat het zo in de wet staat.’

Dat betekent wel dat erover geprocedeerd moet worden. ‘En de kans is vrij klein dat dit gebeurt. Als het tot een geschil leidt, zou ons advies zijn om met de verhuurder tot een oplossing proberen te komen.’

Deel dit bericht:

Nieuws

Werkgroepen Rechten bomvol

De werkcolleges bij Rechten zitten propvol. Dat komt vooral doordat het heel moeilijk is …

14 September 2017

Gezocht: stamceldonoren

Taalwetenschappers werven deze week stamceldonoren in de kantine van het Lipsius.

14 September 2017