Miljoen voor onderzoek naar aneurysma's

14 September 2017

Onderzoekers uit Maastricht, Delft en van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben een subsidie van bijna een miljoen euro gekregen, voor de ontwikkeling van een methode om aorta-aneurysma’s eerder te ontdekken. Dat zijn uitstulpingen van de grote lichaamsslagader: die wordt plaatselijk dunner en daardoor drukt het bloed de wand plaatselijk naar buiten. Als je dat bij je fietsband ziet gebeuren, weet je dat ‘ie elk moment kan klappen, en dat is bij de aorta ook een risico. In veel gevallen wordt een aorta-aneurysma pas ontdekt als het scheurt, en de patiënt sterft. De onderzoekers willen met het geld een methode ontwikkelen om dat te voorkomen: ze gaan de gegevens uit oude scans koppelen aan hightech-MRI-beelden van patiënten. Zo hopen ze informatie te vinden die voorspellend is voor het ontstaan of gevaarlijker worden van zo’n uitstulping.

Deel dit bericht:

Nieuws

Werkgroepen Rechten bomvol

De werkcolleges bij Rechten zitten propvol. Dat komt vooral doordat het heel moeilijk is …

14 September 2017

Gezocht: stamceldonoren

Taalwetenschappers werven deze week stamceldonoren in de kantine van het Lipsius.

14 September 2017