Lelijk kan ook leuk zijn

Klassieke muziek in het BioSciencePark

John Cage, componist van het stuk Living Room Music.

Muziekfestival Wavelength laat klassieke muziek horen op de moderne locaties van het Bio­SciencePark. ‘Toen ik aan het rondkijken was, op zoek naar een geschikte locatie, belde iemand snel de politie.’

Organisator Daniel Broncano, waarom daar?

‘Het idee kwam van het Leids Cultuurfonds: zij wilden een extra festival de dag voor de Nacht van Kunst en Kennis, om een weekendvullend programma te maken. En ze wilden meer met het BioSciencePark doen. Ik organiseer in Spanje jaarlijks een festival waar ik muziek en omgeving met elkaar verbindt, en dat heb ik nu ook hier gedaan.’

Maar het BioSciencePark is best wel lelijk. Krijgen we dan ook lelijke muziek?

‘De muziek van de componisten uit de twintigste eeuw is niet gemaakt om makkelijk in het gehoor te liggen, nee. Lelijke muziek kan ook leuk zijn – het stuk Living Room Music van John Cage gaat bijvoorbeeld over de onzin in alledaagse gesprekken. Maar er komt ook hele mooie muziek langs, hoor. Kunst zou overal plaats moeten vinden, en soms maakt het feit dat dat op een ongewone plek gebeurt, het al mooi. Het BioSciencePark is een heel centrale plek voor de mensen die er werken, maar de rest van Leiden kent het nauwelijks. Dit festival geeft het Park een artistiekere interpretatie.’

Hoe bent u bij de huidige locaties uitgekomen?

‘In april begon het plan langzaam vorm te krijgen, en ging ik op de fiets rondkijken. Rond een uur of vijf keek ik bij een van de gebouwen naar binnen. Een mevrouw kwam op me af, en vroeg of ik iemand zocht. Toen ik zei van niet, pakte ze meteen haar telefoon en ging ze bellen.

‘Ik legde uit dat ik een festival organiseerde, maar daar reageerde ze heel sceptisch op. Veel bedrijven daar zijn niet zo open, en ook niet zo bekend bij het grote publiek; ik hoop dat met dit festival te kunnen veranderen.’

U speelt zelf een klarinetstuk in het Centre for Human Drug Research.

‘Maar waar ik het meest trots op ben, is de openingsact. De Leidse tenor Nico van der Meel zingt in LEVEL, het ROC-gebouw naast Leiden Centraal. Iemand die zestiende-eeuwse liederen zingt op zo’n moderne plek, waar je het hele BioSciencePark kan zien, dat levert een mooi contrast op.’

Is er volgend jaar weer een Wavelength?

‘Als je iets als dit organiseert, is de bedoeling altijd dat er meer edities komen; anders is het gewoon te veel werk. Ik hoop op meer bedrijven, meer locaties, meer synergie tussen kunst en wetenschap; het moet gekker worden, en groter.’

Wavelength Leiden

Klassieke muziek in o.a. het Pieter de la Court-gebouw, vrijdag 15 september, 18:45

Tickets vanaf € 16, combiticket met de Nacht van Kunst en Kennis vanaf € 30

Door Bart Braun

Deel dit bericht:

Voorpagina

Ik heb een dak nodig

Internationale studenten lijken het grootste slachtoffer te zijn van de krapte op de …

Achtergrond

Wetenschap

Mikken op middelmaat

In de race om nieuwe studenten laten universiteiten de toelatings­eisen vieren. …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page