Column: Yo dick!

De tijd van ‘Hé lul, ga je mee naar de UB?’ is sinds kort verleden tijd.

Niet omdat antropologen de samenleving zo ver hebben veranderd dat het woord ‘lul’ volledig vervangen is door een gender-neutrale variant daarvan.

Het ligt ook niet aan een daling van de populariteit van Jiskefet. Het vocabulaire van de lullo’s echoot immers nog altijd binnen de muren van menig Leids studentenhuis.

En nee, de universiteitsbibliotheek is nog niet zó druk geworden dat het inmiddels kansloos is om er een plek te bemachtigen.

Maar waarom dan?

Nou, dat komt allemaal door de verengelsing van de universiteit. Engels is naar mijns inziens een prachtige taal; toch is het jammer wanneer het een andere taal tenietdoet.

Elke taal heeft namelijk zo zijn charmes, waarmee ik het studentikoze Leidsch uiteraard niet uitsluit. Of dat laatste ooit de lingua franca van de wetenschap zal worden, dat betwijfel ik echter.

Het is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag dat heel Leiden Engels lult.

Ik zie, of nou ja, ik hoor het al voor me: "Yo dick, you want to go to the university library?"

Toch is dat niet hetgeen waar ik op doel. De universiteitsbibliotheek blijkt gewoonweg niet erg tevreden met haar Nederlandse naam.

Zo hing er voorheen een vlag aan de gevel waarop duidelijk vermeld stond: ‘Universiteitsbibliotheek’, maar voortaan moeten we haar ‘Leiden University Library’ noemen, oftewel: LUL.

"Hé lul, ga je mee naar de LUL?"

Er was veel over te doen deze week, maar eigenlijk is de wijziging zo slecht nog niet. En als we dan toch bezig zijn, kan er dan nog iets aangepast worden? Het zou namelijk fijn zijn als de bibliotheek wat langer open is – ik zou echt niet weten waar ik anders een nachtje door kan trekken.

Oké, genoeg vieze grapjes voor vandaag.

Leiden University Library, LUL, het zij je vergeven. Stiekem klinkt alles cooler in het Engels, de taal die eigenlijk al onze studenten én werknemers al spreken.

Waar zeuren we nog over? Aan Iedereen die stelt dat al die internationals maar gewoon wat Nederlands moeten leren: ach, nu kennen ze op zijn minst één woord, lul.

Mattijn de Groot is student wijsbegeerte

Deel dit bericht:

Voorpagina

Ik heb een dak nodig

Internationale studenten lijken het grootste slachtoffer te zijn van de krapte op de …

Achtergrond

Wetenschap

Mikken op middelmaat

In de race om nieuwe studenten laten universiteiten de toelatings­eisen vieren. …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page