Basisbeurs mogelijk terug

14 September 2017

De terugkeer van de basisbeurs in de bachelorfase ligt momenteel op de formatietafel. Dat meldde De Telegraaf afgelopen dinsdag, op basis van informatie van ingewijden.

De CU en het CDA zijn beiden geen voorstander van het huidige leenstelsel. Dat verving in 2015 de basisbeurs, de studielening die na het behalen van het diploma werd omgezet in een gift. De VVD en de PvdA voerden het nieuwe stelsel in, met steun in de oppositie van D66.

Het CDA was destijds ook al nadrukkelijk tegen. De CU wil eigenlijk gewoon helemaal van het leenstelsel af, en het CDA in elk geval in de bachelorfase, maar, schrijft De Telegraaf: ‘Of de basisbeurs terugkeert hangt volgens betrokkenen af van CU en CDA en hoe hoog ze de kwestie opspelen.’

De formerende partijen die het kabinet Rutte III moeten gaan vormen, zijn deze week nog bezig met de onderhandelingen over de begroting. De laatste dagen werd al wel gesproken van de laatste fase van de formatie, maar de uiteindelijke plannen, al dan niet met de herinvoering van de basisbeurs, moeten straks ook nog voor een doorrekening langs het Centraal Planbureau (CPB).

Daarna zou de formatie na de verkiezingen van 15 maart eindelijk afgerond kunnen gaan worden. Inmiddels wordt het lastig om het oude record van langste Nederlandse kabinetsformatie intact te houden: op 9 oktober zou de huidige formatie die van het eerste kabinet-Van Agt uit 1977 kunnen inhalen. MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Werkgroepen Rechten bomvol

De werkcolleges bij Rechten zitten propvol. Dat komt vooral doordat het heel moeilijk is …

14 September 2017

Gezocht: stamceldonoren

Taalwetenschappers werven deze week stamceldonoren in de kantine van het Lipsius.

14 September 2017