LSD smaakt naar pesto

17 Augustus 2017

De praktische kant van het studentenleven

‘Geschift’, antwoordt BNN-presentator Rens Polman op een vraag van een eerstejaars over wat hij vindt van het drugsbeleid tijdens de El Cid. Drugs zijn verboden maar boven de achttien is alcohol toegestaan. Volgens Polman is het onterecht dat drugsgebruik strenger wordt aangepakt dan drank.

Polman is een van de makers van het tv-programma Drugslab waarin allerlei genotsmiddelen worden getest. Het lab is woensdagmiddag aanwezig op de StukoSquare bij de Hogeschool Leiden waar de eerstejaars in aanraking komen met de praktische kant van het studentenleven.

Polman discussieert met een aantal panelleden en El Cid-deelnemers over alles wat met joints, poeders en pillen te maken heeft. Panellid Jantien, een psycholoog gespecialiseerd in verslavingszorg, is het met de presentator eens. ‘Alcohol is minstens net zo schadelijk, zo niet nog schadelijker dan drugs’, vindt zij.

Koelkast
Tijd voor de volgende vraag. De zachte blauwe kubus met daarin een microfoon vliegt door het publiek en landt met een zachte plof in de armen van een deelneemster. ‘Hoe hoort LSD te smaken?’ wil ze weten. ‘Dat verschilt per persoon en hoe je het inneemt’, antwoordt panellid Nellie Benner die ging trippen voor het BNN-programma. ‘Bij mij smaakte het naar pesto. Maar dat kan ook komen omdat het naast pesto in de koelkast lag.’

Ook de cursus Leidsch op het plein is populair, mede dankzij de vrolijke doch strenge docente. Met een haast gemakzuchtige snelheid propt ze de gretige deelnemers vol met Leidsche uitspraken en culturele weetjes over het leven in Leiden. ‘Kokosmakrrrrrwwwooon’ wordt geheid het nieuwe scheldwoord van 2017.

‘Wij doen het vandaag lekker rustig aan’, zegt eerstejaars Anne Vis al roerend in een pan met pasta pesto met mozzarella. Ze hangt samen met groepsgenoten Fleur Treurniet, Rosalie Slijk en Stan Licher wat onderuitgezakt bij Prep it up; een kookcursus geleid door leden van de studentenvereniging Leiden United.

Licher valt haar bij: ‘Wij zochten iets simpels voor de ochtend om onze krachten te sparen voor de kroegentocht. Helaas, toen we gingen zitten vervloog ook dat laatste beetje motivatie.’ (Peter Schaap)

Deel dit bericht:

Nieuws