Reggaetonpompers

Leidse zomer vol festivals

Fifty Foot Combo speelt zondag 16 juli op Werfpop

Werfpop trekt headbangende strijkers en futuristische hoempa-dance

Het kon echt niet anders. Ze moesten wel weer gaan spelen, aldus gitarist Rodrigo Fuentealba van het Belgische Fifty Foot Combo. ‘Vooral omdat niemand de fakkel overnam. In plaats van luide rauwe energieke sexy rock-’n-roll te spelen deden jonge bands meer aan emo-tsie en singersongwriter en pathos. Saai. Dus omdat niemand het deed of doet voelden wij de plicht om het dan maar zelf weer op te nemen’, zei hij tegen muzieksite Never Mind the Hype over het besluit van de rockband met flinke surfinvloed om na een pauze van zes jaar in 2012 weer te gaan spelen. ‘We willen ranzig doorgaan tot we er dood bij neervallen. Net als The Sonics en The Stooges.’

Verwacht van Fifty Foot Combo dronken orgels, twangende gitaren en bonkende drums. ‘Ik ben zo wild man, overal waar ik kom maak ik mijn naam te schande’, aldus een van de liedjes op het meest recente album uit 2016.

Iets minder liederlijk is het optreden van Sue the Night. De huisband van DWDD maakt vederlichte poprock. Al vertelde frontvrouw Suus de Jong in april in Mare dat de plaat Wanderland ‘wat heftiger, zwaarder en alternatiever’ is dan het debuut Mosaic. Elle Bandita oftewel Ryanne van der Dorst duikt ook op Werfpop. Ze maakt met haar band Dool donkere rock met de nodige goth-invloeden.

De programmeurs van Werfpop hebben een gezonde belangstelling voor metalveteranen. Eerder stonden Soulfly, Napalm Death en Suicidal Tendencies al op het festival. Nu is het de beurt aan Prong, de band rond gitarist/zanger Tommy Victor die midden jaren negentig haar grootste populariteit kende met het nummer ‘Snap your fingers, snap your neck.’

Wie zijn heavy muziek liever vertolkt hoort worden door schreeuwende cello’s kan terecht bij Apocalyptica. In 1996 kwamen vier Finnen op het idee om Metallica-nummers te coveren. Op zich zelf een redelijk veel voorkomend fenomeen, maar om trashklassiekers als ‘Creeping Death’ en ‘Battery’ te spelen op de cello was nieuw.

Metallica kon de aanpak wel waarderen. Zanger James Hetfield klom al eens op het podium met Apocalyptica om samen onder andere een versie van ‘One’ te doen. De band heeft inmiddels acht albums uitgebracht met neo-klassiek werk en stukken met gastzangers, maar ongetwijfeld komen er op Werfpop nog heel wat Metallica-interpretaties langs.

Naast veel rock is er ook ruimte voor dance. Pink Oculus, het alter ego van zangeres, rapper en producer Esperanza Denswil maakt soul vol met uitstapjes naar funk en hiphop. Het Merdan Taplak Orkestar mengt blazers en elektronica. Het resultaat: een soort futuristische hoempamuziek met invloeden uit alle windstreken.

Werfpop, Leidse Hout, Zondag 16 juli, toegang gratis

Het Puur Festival brengt een ode aan pistolen en trillende billen

De naam Hackler & Kuch en roept beelden op van een wat verlopen politieduo in een krimi dat ergens in München een dode grootindustrieel in een doorzeefde Audi aantreft. De geweldsfetisjisten onder ons denken eerder aan en verbastering van de al even Duitse wapenfabrikant Heckler en Koch. De maker van machinegeweren en granaatwerpers blijkt inderdaad de inspiratie te zijn geweest voor de Nederlandse producers en dj’s Bo Andrée en Ernst van den Berg.

‘We begonnen samen met draaien op minimal feestjes. Daar hadden we dan altijd een paar platen bij ons, waarvan we dachten dat de mensen op de dansvloer gek zouden worden’, aldus Andrée in een interview met muzieksite 3voor12. ‘Die platen noemden wij “wapens voor de crowd”. Die grap hebben we er altijd in gehouden en bij het brainstormen over een naam kwamen we uit bij een documentaire over het wapenmerk.’

De donkere techno die het duo maakt past in ieder geval bij lugubere gebeurtenissen in verpauperde binnensteden waar pistolen nooit ver weg zijn. In de muziek schemert ook de nodig oorlogsdreiging door. In het nummer ‘Duck & Cover’ wordt een instructiefilmpje van de Amerikaanse overheid uit 1951 gesampled, waarin ene ‘Bert de Schildpad’ uitlegt wat je moet doen als de Sovjet-kernraketten neerregenen.

Een stuk minder apocalyptisch is de Chicago house van Gene Farris vol met blazers en verwijzingen naar disco. Ook heel zweterig: de R&B, house en hiphop van dj Irwan. Hij staat op het Puur Classics-podium met een line-up gericht ‘op één specifiek deel van het lichaam; “de bil.” De lekkerste R&B klassiekers en reggaetonpompers vliegen om je oren’, belooft de festivalsite.

Puur Festival, Klinkenbergerplas Oegstgeest, zaterdag 29 juli, € 25,00 - 32,50

En verder…

Er is nog meer te doen in de zomer. Vandaag beginnen de Leidse Lakenfeesten met vrijdag de Peurbakkentocht. Een peurbak is een platte schuit waarmee Leidenaren vroeger in de grachten op paling visten. Nu worden ze versierd en allerlei verenigingen varen er in een optocht mee door de stad.

Tijdens het Lakenfeest wordt op de Kaasmarkt het fijnproeversfestival Leiden Culinair georganiseerd. Op 24 juni verzamelen meer dan dertig brouwerijen zich op het Hooglandse Kerkplein voor het Bierfestival

Zaterdag 1 juli is het BLCKPRTY Festival in Park Landskroon in Oegstgeest met onder andere dj Abstract en Snelle Jelle.

Op 2, 9, 16 en 23 juli is er het Picknickfestival in het Van der Werfpark. Met onder andere optredens van Bruut, Rilan & The Bombardiers en Pedestrians. Het Openluchttheater Leidse Hout organiseert een aantal evenementen in de zomer. Op 21 juli bijvoorbeeld Klassiek in het Park.

Op 7, 8 en 9 september bouwt het Leiden International Film Festival het Pieterskerkhof weer om tot openluchtbioscoop voor de LIFF Summer Special.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Onderwaterherrie

Leidse biologen onderzoeken of visjes meer moeite hebben om roofdieren te ontwijken als …

Studentenleven

Nieuws

English page