Kamervragen: 'Ik oefen al voor Masterchef'

Foodblogger Kelly van Eeten (19, criminologie)

Foto Taco van der Eb

Huis: Van ’t Hoffstraat
Kamer: 9 m2
Huur: 285 euro incl.
Huisgenoten: 5

Je maakt het foodblog ‘Leidse meisjes in de keuken’. Hoe is dat begonnen?

‘Op een gegeven moment vroegen heel veel klasgenoten aan me wat ze konden eten vanavond, omdat ik altijd degene was die kookte. Maar het kostte zoveel werk om dat voor iedereen, apart, op te schrijven, dat ik dacht: ik zet het op een site. Eerst deden mijn huisgenoten ook mee, maar dat ebde na een tijdje een beetje weg. Ik vind het nog steeds leuk dus ik ben het blijven doen.’

Je hebt veel vegetarische kookboeken.

‘Toen ik klein was zag ik per ongeluk een documentaire over een slachthuis, mijn ouders hadden niet door dat ik nog beneden was. Ik wist wel dat vlees van diertjes kwam, maar dat had ik nog nooit zo gezien. Van die hangende, dode dieren, dat was op die leeftijd wel heftig. Toen wilde ik geen vlees meer eten.

‘Mijn moeder dacht: binnen drie weken is het weer klaar, dan eet ze gewoon weer frikandellen. Maar het hield niet op. Later kwam er nog bij dat ik het niet eens ben met hoe de vleesindustrie is ingericht, en het nadelige effect van vlees eten op het milieu. Ik eet wel vis, omdat een tekort aan voedingsstoffen in de familie voorkomt.’

Hoe kook je goed vegetarisch?

‘Ik let vooral op de groente. Ik zie andere mensen vaak groente uit een potje pakken en opwarmen in een pan. Tja, dan is het vies. Je moet er wel wat mee doen, er aandacht aan besteden en het op smaak brengen. Als je dat doet, komt het vaak wel goed.

‘Je hoeft echt niet alleen maar sla te eten. Daar hou ik niet eens van. Ik haal veel inspiratie uit verschillende wereldkeukens. In heel veel landen wordt namelijk helemaal niet zoveel vlees gegeten, dus die hebben vaak goede recepten. Ik hou van de Italiaanse en Indiase keuken. En de Mexicaanse keuken heeft wel veel vlees, maar als je dat eruit haalt, hou je nog steeds veel smaak over.’

Koken of criminologie?

‘Ik zou ooit in een specialistisch politieteam willen werken, of de inlichtingendienst, alle droombaantjes van de criminoloog waar je vaak niet terechtkomt. Ik vind mijn studie superinteressant, maar je bent nooit echt met iets leuks bezig. Mensen zijn nooit blij. Mijn andere droom is koken, maar dan wel ernaast, in het weekend.
‘Volgend jaar wil ik me opgeven voor Masterchef. Ik ben al aan het oefenen. Mijn huisgenoten of familie gooien dan van alles bij elkaar, en ik moet er dan binnen een bepaalde tijd iets lekkers van maken.

‘Soms komt er zoiets vies uit. Toen ik een keer iets van zoete aardappel en mozzarella maakte, was ik vergeten dat als je iets twintig minuten van te voren kookt en wegzet, het natuurlijk koud wordt. Er was helemaal niks meer van te maken. Dus de ene helft van het gerecht was koud, de andere helft warm. Ik denk dat ik de beste chefs tranen in hun ogen zou hebben bezorgd.’

Het blog staat op https://leidsemeisjesindekeuken.wordpress.com

Anoushka Kloosterman

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Ik moet het nu zeggen

Tolga Güneri is bestuurslid van de Plaatselijke Kamer van Verenig­ingen (PKvV) …

Wetenschap

Slapende doorbraken

Soms liggen wetenschappelijke artikelen jarenlang te ‘slapen’ voordat de …

Rubrieken

English page