Altijd lijper dan de vorige keer

Club van Lelijke Kinderen gunt iedereen slechte knallers

Foto Lisa Kortman‘Even Britney Spears en Sean Paul opzetten, ik kan me niet voorstellen dat dat ooit níet leuk is.’

De Club van Lelijke Kinderen draait op Koningsdag foute hits. ‘We gooien álle chaos bij elkaar.’

Door Marleen van Wesel ‘Sinds we De Club van Lelijke Kinderen hebben opgericht, is mijn longinhoud flink gegroeid. Zóveel opblaasbeesten’, zegt Rosanne Niericker (26). ‘Echt heftig’, zucht ze.

Marlous van Putten (26): ‘Vooral het laten leeglopen. Het liefst zou ik alles na afloop kapot steken.’

Vergezeld door die opblaasbeesten, gigantische draken en futuristische installaties, draaiden ze als hun alterego’s Ursula Glitter en Lexie Yoonicorn (afgekort: UGLY) al plaatjes bij Gebr. de Nobel, Puur Festival, BCKYRD, Werfpop en Magneet Festival. Van Putten: ‘Even Britney Spears en Sean Paul opzetten, ik kan me niet voorstellen dat dat ooit níet leuk is.’

De Club van Lelijke Kinderen is genoemd naar het kinderboek van Koos Meinderts. ‘Nooit gelezen overigens’, zegt Van Putten. ‘Ik wel’, zegt Niericker. ‘Elf jaar geleden, in 4havo, hielden we de naam al in ons achterhoofd. Voor de zekerheid maakten we vast een MySpace aan.’

Zes jaar later werkten ze allebei bij het LVC, voorganger van poppodium Gebr. de Nobel. Van Putten: ‘Tijdens een barbecue bij de Vlietlanden was er een hele set-up mee, waarachter ook wij op een gegeven moment slechte hitjes stonden te draaien. Een realisatiemoment: dít was De Club van Lelijke Kinderen!’

De volgende dag kregen ze het verzoek om tijdens Leidens Ontzet in de rookruimte van het LVC te draaien. ‘We hadden nog hélemaal niks’, zegt Niericker.

Van Putten: ‘Via Facebook begonnen we dingen de wereld in te slingeren. Zelfgemaakte shirts in ruil voor likes, bijvoorbeeld. Uiteindelijk werden er zelfs kaartjes weggegeven voor het feest met De Club van Lelijke kinderen.’

‘Terwijl we de randprogrammering waren’, zegt Niericker.

‘Hypes, daar zijn we goed in’, zegt Van Putten. ‘Hoewel dit pas ons eerste interview is.’ Aanvankelijk hadden de optredens thema’s. ‘Dan waren wij cybergoth of wc-juffrouw’, zegt Van Putten. ‘Tegenwoordig gooien we gewoon álle chaos bij elkaar. Met zoveel mogelijk glitters en schmink.’ ‘En altijd lijper dan de vorige keer’, zegt Niericker. Sommige outfits vinden ze in de vintagekledingwinkel waar Niericker werkt. Daarvoor studeerde ze ‘een beetje’ in Leiden.

Van Putten studeerde af bij de opleiding Media en Entertainment Management aan de Hogeschool Inholland Den Haag, op een onderzoek naar Leidse uitgaansgelegenheden voor studenten. ‘Op een open vraag wat jongeren missen, klonk steevast: “Iets als het LVC.” Die afgetrokken zooi, lief bedoeld, dat had iets magisch’, zegt Van Putten.

Niericker: ‘De gemeente denkt dat een bruisend stadscentrum bestaat uit winkels en dure appartementen.’

Van Putten: ‘Gebr. de Nobel programmeert gelukkig steeds vaker op donderdag, maar zij kunnen niet álle gaten vullen. En alleen in zo’n donker hol als het LVC kon zoiets geks als De Club ontstaan.’

Niericker: ‘In de Nobel krijgen we steeds vaker verzoekjes, en dan niet: “Blue” van Eiffel 65, maar deephouse. En of iemands broer ook even mag draaien.’

Pech voor hen: De Club draait S Club 7, Girls Aloud en Fatman Scoop. ‘Echte knállers’, zegt Niericker. ‘Die gun ik iedereen.’

De Club van Lelijke Kinderen
Gebr. de Nobel, do 27 april, 2300 u., €12,50

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

De hopedealer

Gearresteerd, van school getrapt en tóch succesvol jurist geworden: Hasan Davis …

Die campus komt er

De nieuwe Humanities Campus komt er, op de beoogde locatie. CDA-gemeenteraadslid Moniek …

Wetenschap

Gevangenisreiziger

De Gentse hoogleraar criminologie Tom Vander Beke houdt op 21 april de Thorbeckelezing …

English page