Nieuws
Taalprofessor strijdt door
‘Ik zou graag willen weten waar dit heengaat’, zei de advocaat van de Universiteit Leiden, mr. Krekel, afgelopen vrijdag in de Haagse rechtbank. In december moesten de rector en vier hoogleraren al voor de rechter verklaren wat er misging bij een sollicitatieprocedure voor een hoogleraarschap.
Marleen van Wesel
donderdag 6 april 2017

Vrijdag waren nog een hoogleraar, een inmiddels gepensioneerd hoofddocent en de notulist van de sollicitatiecommissie aan de beurt.

De voorlopige getuigenverhoren zijn aangevraagd door de Britse taalkundeprofessor Vyvyan Evans. Hij was vorig voorjaar een van de kandidaten voor de leerstoel Engelse Taalkunde bij het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL), waar zijn echtgenote al werkzaam was. Zij was gepromoveerd bij een van de commissieleden.

Een ‘conflict of interest’, volgens verschillende betrokkenen, maar niet de ‘onvolkomenheid’ waardoor rector Carel Stolker de sollicitatiecommissie in mei besloot te ontbinden: er zou buiten Evans om informatie in de commissie terechtgekomen zijn, over zijn functioneren bij zijn toenmalige werkgever, Bangor University in Wales. In december verklaarde LUCL-directeur Niels Schiller inderdaad mensen benaderd te hebben, nadat hij eerst gewaarschuwd was. Omgekeerd zou er ook informatie uit de commissie naar buiten gelekt zijn.

Verder zou een van de commissieleden ooit een aanvaring met Evans gehad hebben. En dan speelt er nog een strijd tussen de aanhangers van de beroemde Amerikaanse taalkundige Noam Chomsky, en de niet-Chomskianen.

Evans behoort tot die laatsten, en houdt zich onder meer bezig met onderzoek naar emoji. ‘Niet passend voor een hoogleraar Engels’, merkte hoogleraar Chinese taalkunde Lisa Cheng, ook werkzaam bij LUCL, vrijdag op tijdens haar getuigenverhoor. Zij kaartte destijds dat ‘conflict of interest’ over Evans’ vrouw aan.

De inmiddels gepensioneerde hoofddocent bij het LUCL, Crit Cremers, meldde aan het begin van zijn verhoor over Evans: ‘Ik weet niet goed wat er hier van mij verlangd wordt. Ik ken hem niet.’

Cremers heeft echter wel samengewerkt met onder meer Cheng en Evans’ vrouw, en moest in zijn geheugen graven naar gesprekken in de wandelgangen en bij de koffieautomaat, om de gang van zaken en de rol van andere betrokkenen te verhelderen.

Het dient allemaal als eerste stap naar een rechtszaak, vertelde Evans in september al aan Mare. Op de vraag van mr. Krekel, waar dit allemaal heengaat, reageerde Evans’ advocaat wat voorzichtiger: eerst de uitkomst van nóg twee verhoren afwachten, die gepland staan voor begin juni.

Ook de rechter, die inmiddels al negen getuigen voor zich zag, vroeg zich af: ‘Welk nieuw licht zal dat nog werpen, behalve dat het huidige licht misschien nog wat helderder wordt?’

Het gaat om twee getuigen die Evans eigenlijk al had opgeroepen voor de tweede reeks, op 16 maart. Een van hen is de informant die Schiller gewaarschuwd zou hebben.

Voor hen bleek na een middag wachten geen tijd meer, na een vier (in plaats van twee) uur durend verhoor met een andere getuige die Evans op 16 maart had opgeroepen: de Britse taalkundeprof zelf.

Mvw