Wetenschap
Rupsengevaar
donderdag 6 april 2017

In Biological Conservation staat een stuk over eikenprocessierupsen. Ze heten zo omdat ze eikenbladeren eten, en omdat ze aan de wandel gaan, ze dat doen in een grote optocht: een processie. Ze zijn vooral bekend omdat de haren waar ze mee bedekt zijn huiduitslag en ademhalingsproblemen kunnen opwekken, ook jaren nadat er een rupsenstoet langstrok.

Dat is best onhandig, en in Groot-Brittannië, waar de soort pas sinds 2006 voorkomt, willen ze de verspreiding ervan dan ook goed in de gaten houden. Dat is waarom Naturalis-bioloog Willem Ellis co-auteur is van het artikel: in Nederland doen we dat al, mede met behulp van vrijwilligers. Mensen die voor hun lol nachtvlinders gaan vangen met lichtvallen, geven dat door in een centrale databank. Tussen 2002 en 2013 hebben de nachtvlinderkijkers 417.614 individuele vlinders gespot, waarvan 2640 eikenprocessievlinders.

De onderzoekers leggen de Nederlandse dataset naast de Britse situatie, en komen tot de conclusie dat een team van citizen scientists weliswaar nuttig kan zijn om de soort vroeg op te sporen, maar zeker niet voldoende is om echt tot op de paar kilometer nauwkeurig bij te houden of er rupsengevaar dreigt of niet.