Loslaten is lastig

Sue the Night maakt video vol gecoiffeerde poedels

Rona Lane

Marleen van Wesel

Volgende week donderdag stelt Sue the Night het nieuwe album Wanderland voor in het Paard van Troje in Den Haag. ‘Als ik niet schrijf, word ik cranky.’

‘Overdag ben ik heel extravert en snel afgeleid. ’s Nachts ben ik meer een dromer en vind ik de rust om te schrijven’, vertelt Sue the Night-frontvrouw Suus de Groot. ‘Daar slaat de bandnaam op. Anderen horen er juist een aanklacht tegen de nacht in. Eigenlijk bestond Sue the Night al voor de band er was. Soms solo, soms in kleine bezetting. En tegenwoordig zijn we met z’n zessen.’

Volgende week verschijnt het album Wanderland. ‘Het klinkt wel wat heftiger, zwaarder en alternatiever dan onze eerste plaat Mosaic’, vindt De Groot. De single, ‘Mind Dear’, leverde alvast een nominatie voor een 3FM-Award op. ‘Voor de clip. Bij eerdere video’s had ik nog een stevige vinger in de pap, maar toen regisseur Thessa Meijer, een vriendin van me, met dit idee kwam, kreeg ze een vrijbrief.’ Het leverde een filmpje op vol gecoiffeerde poedels en andere deelnemers aan een hondenshow. ‘Ik vind het soms moeilijk om dingen los te laten, maar het is lekker om te zien dat niet alles dan misgaat.’

Afgelopen vrijdagavond zong ze ‘Need You Tonight’ van INXS voor Jesse Klaver, tijdens de maandelijkse media-uitzending van De Wereld Draait Door. Sue the Night, in 2014 nog 3FM-Serious Talent, is dit seizoen namelijk DWDD-huisband. ‘Een paar dagen van tevoren horen we wie er komen. Samen met de gitarist en de redactie sparren we over nummers voor de gasten. Die hebben geen idee. Meestal levert dat heel leuke reacties op. En soms ook minder leuke. Voor Elle Bandita had de redactie het Blur-lied ‘Girls And Boys’ uitgezocht, vanwege haar programma Geslacht!. Gaaf nummer, vonden we, maar we vroegen ons al af of zij dat wel leuk zou vinden. En inderdaad, ze ging door de grond. En wij dachten: shííít, zie je wel…’

Als huisband spelen ze ook eigen materiaal, maar aan het schrijven daarvan is De Groot de laatste tijd weinig toegekomen. ‘Door de release van het nieuwe album heb ik zowel overdag als ’s nachts geen tijd. Als ik te lang niet kan schrijven, word ik cranky.’

Kleine optredens, zoals vorig jaar nog op een Leidse zolderkamer tijdens Stukafest, zitten er even niet in. ‘Het liefst wil ik nu onze volledige sound presenteren. Maar ik vind het ook heel fijn om liedjes heel klein te spelen, zoals toen op Stukafest. Wat stonk het op die zolder naar bier, trouwens!’

Sue the Night, Wanderland, verschijnt 14 april

Paard van Troje, Den Haag, donderdag 13 april, 19.30, €14

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Amaaazing!

De Amerikaanse hoogleraar antropologie Mark Neupert werd gegrepen door Leiden en maakte …

Wetenschap

Turkse U-bocht

Turkse leiders wijken af van hun ideologie na een economische crisis, beargumenteert …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page

The long arm of Eritrea

Eritrean human traffickers force their victims to donate organs, as Mirjam van Reisen …

The rise of the placebo

Placebos are steadily gaining a more favourable reputation. Although the "pleasing pill" …