Geheime missie: hyperloops coderen

Frutti di Mare

Taco van der EbWie het verst komt, wint een drone.

Victor-Jan Vanparijs

‘Ik heb geen idee wat ze moeten doen’, zegt Tjitske Visscher in een collegezaal in het Wijnhavencomplex van de Universiteit Leiden in Den Haag.

De communicatiemedewerker van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) is nauw betrokken bij de Nederlandse organisatie van de Catalysts Coding Contest, een internationale codeerwedstrijd. Maar wat de zestien deelnemende teams van de Universiteit Leiden, de Haagse Hogeschool en de TU Delft deze vrijdag precies moeten doen? ‘Dat is geheim.’

De zaal blijkt nogal ruim. ‘We hadden op wat meer inschrijvingen gehoopt. Het is natuurlijk altijd afwachten, omdat het de eerste keer is’, weet promovendus Bas van Stein (27). Samen met collega Hao Wang (28) heeft hij de afgelopen weken studenten proberen warm te maken voor de wedstrijd. ‘We hebben posters opgehangen op de universiteit en veel gebruik gemaakt van sociale media. En ook wij weten niet wat de studenten moeten doen.’

Om 14.00 uur Nederlandse tijd wordt de opdracht vrijgegeven: de studenten moeten een online netwerk bouwen met futuristische hogesnelheidslijnen, zogeheten hyperloops. Het doel is om de reistijd van zoveel mogelijk reizigers te verbeteren. Door heel Europa, en bovendien ook in Johannesburg en Los Angeles, zijn studenten druk in de weer met coderen. In totaal doen er 605 teams mee. Wie het verst komt, wint een drone.

Fluisteren, typen en opperste concentratie zijn de benodigde ingrediënten om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Af en toe een slokje water en een sanitaire pauze horen er ook bij. Niet te lang weliswaar, want ze hebben maar vier uur de tijd om de opdracht te voltooien.

Wang en Van Stein hopen op een goed resultaat, maar blijven voorzichtig met hun voorspellingen. ‘Momenteel staat één van onze teams op de zevende plaats’, zegt Wang. ‘Dat zou een mooie uitslag zijn.’

Visscher is blij dat de studie informatica positief onder de aandacht komt: ‘Het heeft nog niet echt een sexy imago, terwijl het wel heel relevant is voor de toekomst.’ Ze verheugt zich op de prijsuitreiking die Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) straks zal verrichten. ‘Hij is vorig jaar verkozen tot IT-Politicus van het jaar.’

Uiteindelijk zijn de resultaten nog beter: een eerste én een derde plaats voor twee ploegen op de Nederlandse locatie.

Het team We’re having a field day, bestaande uit Wessel van Woerden, Daan van Gent en Onno Berrevoets, gaat met de drone naar huis. De derde plaats is voor het team Bij twijfel meer tuples.

‘We hadden gehoopt lokaal hoog te eindigen, maar hadden nooit verwacht Europees eerste te worden’, aldus Van Woerden (22, wiskunde), die na vier uur coderen behoorlijk vermoeid is.

Ook voor Anne Hommelberg (24, computer science) komt de derde plaats als een verrassing. ‘Ik heb wel vaker meegedaan aan codeerwedstrijden en had vooral gehoopt in de bovenste helft te eindigen. Maar de derde plaats had ik zeker niet verwacht.’

De winnaars zijn alvast van plan om hun titel volgend jaar te verdedigen. Van Hommelberg zullen ze geen concurrentie hebben, zij hoopt dan al afgestudeerd te zijn.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Amaaazing!

De Amerikaanse hoogleraar antropologie Mark Neupert werd gegrepen door Leiden en maakte …

Wetenschap

Turkse U-bocht

Turkse leiders wijken af van hun ideologie na een economische crisis, beargumenteert …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page

The long arm of Eritrea

Eritrean human traffickers force their victims to donate organs, as Mirjam van Reisen …

The rise of the placebo

Placebos are steadily gaining a more favourable reputation. Although the "pleasing pill" …