Beurzen verder buiten bereik

6 April 2017

Onderzoekers krijgen steeds lastiger een beurs bij subsidieverstrekker NWO, rekent het Rathenau-instituut voor.

Het totale honoreringspercentage van alle NWO-potjes samen daalde van 26 procent in 2007 naar 20 in 2015. Er is meer geld, maar het aantal aanvragen steeg sneller. Heeft u in januari een voorstel ingediend voor een van de 160 Veni’s die NWO gaat vergeven?

Met u nog 1.125 anderen; slechts een zevende van de indieners krijgt de subsidie. De rest heeft voor niets weken of zelfs maanden werk in het voorstel gestoken.

Voor een gedeelte van de aanvragers zal de afwijzing ook het einde van een wetenschappelijke carrière betekenen.

De afwijzingskansen verschillen ook per vakgebied, liet het Rathenau maandag zien. Bij de bèta’s krijgt 18 procent van de aanvragen geld, bij andere disciplines is dat 13.

Geld waarvoor wetenschappers in competitie moeten, de zogeheten tweede en derde geldstromen, neemt een steeds groter aandeel in van het totale universiteitsbudget: het percentage steeg van 23 procent naar 28.

‘Door zogeheten matching wordt een nog groter deel van alle bestedingen gestopt in deze geldstromen’, merkt het instituut daarbij op. Matching is een bestuurdersterm die benadrukt dat een onderzoeksbeurs echt alleen het onderzoek betaalt. Maar zaken als het gebouw en de personeelsfunctionaris kosten ook geld, en dat moet de universiteit betalen.

BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Geen geld voor sneller DUO

Bellers naar de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) stonden deze zomer lang in de wacht of …

6 April 2017