Geen commentaar: Kung Fu Duo

Door Vincent Bongers Ooit was hij de nationale troetelbeer die Ajax in de Champions League-finale 1995 naar de overwinning punterde. Maar nu blinkt Patrick Kluivert voornamelijk uit in onnozel gedrag. Zijn reputatie was als niet al te best, maar afgelopen week slaagde hij er maar liefst twee keer in om op zeer ongelukkige wijze het nieuws te halen.

Eerst was daar ‘Okkie’ Durham, de knuffelcrimineel du jour die twee Van Goghs snaaide en op de vlucht voor de politie van Kluivert onderdak kreeg in Barcelona. Vervolgens berichtte de Volkskrant over de gokschulden die de voormalige superspits had opgebouwd. Jarenlang wedde hij bij dubieuze figuren illegaal op voetbalwedstrijden. Gevolg: een schuld van een miljoen euro. Betalen kon hij niet, claimde Kluivert.

En dus kreeg hij te maken met tot de verbeelding sprekende onderwereldkleerkasten als Kung Fu Ab, en stuurde de penoze een briefje naar mevrouw Kluivert, met het dwingende verzoek dat manlief moest dokken. ‘Ik vind het gewoon heel kut’, vatte Kluivert het bondig samen tijdens een verhoor bij belastingsopsporingsdienst FIOD.

Dat sentiment wordt ongetwijfeld gedeeld door een gigantische hoeveelheid (oud-)studenten. Zij kregen weliswaar geen bezoek van Kung Fu Ab, maar Kung Fu DUO. Vanwege studieschulden en ov-boetes stuurde de Dienst Uitvoering Onderwijs in 2015 maar liefst 140.000 keer een deurwaarder langs.

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen schrok daar zo van dat hij op onderzoek uitging. Hij constateerde dat de overheidsdienst blijkbaar een stuk slechter communiceert dan een goksyndicaat. Studenten krijgen een mailtje met de oproep om hun account bij de DUO te checken, dan komen ze er vervolgens wel achter wat er aan de hand is.

Dat is veel te simpel gedacht blijkbaar. Het mailadres klopt niet meer of studenten negeren de notificaties gewoon. En daar moet DUO dan wat aan doen, vindt Van Zutphen. Even een belletje plegen, scheelt al een hoop.

Dat klinkt heel sympathiek.

Maar eigenlijk is het volstrekt belachelijk dat DUO moet opdraaien voor het lamlendige gedrag van studenten. Het enige wat ze hoeven te doen, is hun mail lezen. Bovendien weet iedereen die geld leent (of het vergokt) dat je ooit moet terugbetalen.

Maar, klaagde de ombudsman verder, de informatie van DUO is vaak zo ambtelijk. Alsof academici kleine kinderen zijn, die door een vaderlijke overheid door een financieel mijnenveld moeten worden geleid. Kom op, zeg. Het zijn toch geen scholieren meer?

Uiteraard is het volstrekt bezopen dat de ov-kaart alleen kan worden stopgezet bij een NS-automaat. Maar wie te beroerd is om dat op tijd te doen om een boete te voorkomen, is net als Kluivert rijp voor de illegale lotto.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Nep echt

Placebo’s krijgen een steeds positiever imago. Gold de ‘behaagpil’ …

Achtergrond

Wetenschap

De indiaan in ons

Scalperen en dierennamen: promovenda Cui Chen onderzocht boeken en films die wilden …

Populisme

Koen Vossen, politiek historicus en docent politicologie aan de Radboud Universiteit …

Studentenleven

Nieuws

Elsevier ligt dwars

Wetenschapsuitgever Elsevier probeert de overgang naar open access te remmen, concludeert …

Rubrieken

English page

The forbidden pictures

Publisher Evelyn de Regt went in search of photographers who managed to capture the real …

Animated thinkers

Japanese cartoons are full of philosophical problems, says Mari Nakamura. …