Nieuws
'Een halve campus is zinloos'
Rector-magnificus Carel Stolker kan zich niet goed voorstellen dat de Universiteit Leiden haar nieuwe Humanities Campus zal bouwen in Den Haag.
donderdag 30 maart 2017

‘Het hoort wat mij betreft in Leiden, tegenover de UB’, zei hij gisteren tegen Sleutelstad.nl. ‘Maar het heeft geen zin voor ons om in een halve campus te investeren.’

Honderd miljoen wil de Universiteit Leiden investeren in een nieuwe campus voor de faculteit Geesteswetenschappen. In het voorkeursplan van de universiteit, het zogenaamde campusmodel, zou het Lipsius daarvoor gesloopt moeten worden, maar ook de huurwoningen daartegenover. De meeste bewoners willen echter helemaal niet weg. Na een jaar van stress en onzekerheid kondigde woningcorporatie De Sleutels eind december dan ook aan niet meer mee te werken.

Het CDA Leiden reageerde teleurgesteld. In schriftelijke raadsvragen wilde de partij weten of het college van burgemeester en wethouders bereid was ‘een ultieme poging te doen om het gesprek tussen de woningbouwvereniging en de Universiteit over het complex Doelengracht vlot te trekken?’ Ze schreven ‘verbijsterd’ te zijn over de ‘laconieke houding van het college.’ Het college wil eerst de reactie van de universiteit afwachten.

‘We praten hier natuurlijk toch ook over de komende honderd jaar, dus heel teleurstellend dat we hier niet uit zijn gekomen’, aldus Stolker .

Aanvankelijk zou de toekomst van de Humanities Campus rond deze tijd door de gemeenteraadscommissie Stedelijke Ontwikkeling besproken worden. Volgens de stukken bij de vergadering van deze donderdag, staat de agendering nu gepland voor 20 april. MVW