Nieuws
Meer hulp bij sollicitatie
De universiteit gaat studenten beter voorbereiden op de arbeidsmarkt. De universiteitsraad is blij, maar vraagt het college van bestuur om ook meer aandacht te schenken aan stages, assessments en het opzetten van een effectieve banenmarkt.
Vincent Bongers
donderdag 23 februari 2017
© Bas van der Schot

Uit diverse enquêtes blijkt dat Leidse studenten hun opleiding tekort vinden schieten als het gaat om het klaarstomen voor een baan. De universiteit onderneemt dan ook actie. In het project arbeidsmarktvoorbereiding gaan negentien bachelor- en masterstudies pilots starten om studenten beter te helpen met het vinden van een baan.

‘Dat is fijn’, zei Maria Tiggelaar van studentenpartij LVS vorige week tijdens de universiteitsraad. ‘Dit onderwerp speelt echt enorm. Een grote klacht is dat er vaak te weinig ruimte voor stages is binnen opleidingen.’

‘We stimuleren opleidingen om studenten de kans te geven een stage te volgen’, reageerde vice-rector Hester Bijl. ‘Dat vinden we heel belangrijk. Het college gaat dat echter de studies niet keihard opleggen.’ Tessa Lansbergen van studentenpartij ONS Leiden: ‘De stages zijn er vaak wel, maar de ruimte in het curriculum niet.’ Bijl: ‘Als er ergens bottlenecks zijn, dan moeten we daar aandacht aan besteden.’

Tiggelaar: ‘Wat ook opviel in het document is dat banenmarktenniet meer goed zouden functioneren. Daar willen we graag een toelichting over hebben. Is het een plan om een centrale banenmarkt op te zetten? Dat gebeurt bij andere universiteiten al.

‘Gaan we zeker uitzoeken’, reageerde Bijl. ‘Er komt in de zomer een Leiden University Meets Employers-bijeenkomst. Daar gaan we met opleidingen, alumni, studieverenigingen en werkgevers bespreken wat de beste aanpak is. Er is ook een buddyproject opgezet waarin studenten gekoppeld worden aan alumni. Zo worden studenten beter geïnformeerd over de arbeidsmarkt.’ (zie kader onderaan)

Studentenpartij ONS Leiden wil graag dat assessments meer aandacht krijgen in het plan. De partij had er een notitie over opgesteld. De universiteit moet eigenlijk assessment-trainingen aan gaan bieden, vindt de partij.

Bijl: ‘Aandacht hiervoor is nuttig. Maar we moeten nadenken of het ook een plaats heeft in het curriculum.’

Lansbergen: ‘Het gaat er vooral om dat de universiteit een heel gerichte cursus aanbiedt. Wat er nu is bereidt je niet voor op een assessment van een werkgever.’

‘Er worden wel sollicitatietrainingen gegeven’, legde Tiggelaar uit. ‘Maar als je een gesprek hebt, dan hoor je al bij de laatste vijf kandidaten. Om daar te komen moet je eerst met zeventig anderen een assessment doen. Daar worden onze studenten nu niet op voorbereid. Dat is echt heel erg jammer. Zo’n training is echt echt echt nodig.’

Bijl: ‘We zijn ermee bezig en kijken hoe we dat het beste in het geheel kunnen passen.’

Steun van alumni

Leids studenten die op zoek zijn naar een baan, kunnen de hulp inroepen van alumni. Op woensdag 1 maart start de campagne ‘Maart Mentormaand’. De universiteit heeft een nieuw online mentornetwerk opgezet. Via dit netwerk kunnen studenten hun vragen over de arbeidsmarkt voorleggen aan Leidse alumni. Inmiddels hebben meer dan zeshonderd oud-studenten zich aangemeld als mentor. Zij gaan studenten ondersteunen bij de voorbereiding op de eerste stappen op de arbeidsmarkt, en hen helpen met vragen over solliciteren, stages of werken in een specifieke branche of functie. Er is ook een netwerk waar jonge alumni terecht kunnen.