Meer geld vragen mag niet

9 Februari 2017

De aanschaf van een managementgame voor 35 euro of een verplicht kamp van 200 euro: het zijn voorbeelden van onrechtmatige eigen bijdragen naast het collegegeld. ‘Dat mag dus niet’, zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige.

Ondanks waarschuwingen van onderwijsminister Jet Bussemaker, vraagt een aantal hogescholen en universiteiten er nog regelmatig om, volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). ISO-voorzitter Jan Sinnige sprak er gisteren over met Bussemaker. ‘We hebben de minister concreet gevraagd: toentertijd vonden we u aan onze zijde en schreef u: dit mag niet. Bent u daar weer toe bereid?’

In 2014 verzamelden het ISO en het LSR namelijk al klachten in hun Zwartboek extra kosten naast collegegeld. Daarop schreef onderwijsminister Jet Bussemaker in 2015 in een brief naar alle hogeronderwijsinstellingen: ‘Als aan een onderdeel van de opleiding extra kosten zijn verbonden, moet de student een kosteloos alternatief worden geboden.’

Volgens de twee studentenorganisaties heeft dat slechts tijdelijk geholpen. Het ISO heeft gisteren bij de minister ook aangekaart dat de informatie over dat kosteloze alternatief wel bekend moet zijn bij studenten. ‘Ze gaat de instellingen die er nu om vragen streng toespreken. Want dat mag dus niet’, zegt Sinnige. Om welke universiteiten en hogescholen het gaat, zegt hij niet. ‘We willen de betreffende instellingen eerst de kans geven om de situatie te verbeteren, voor we aan naming and shaming gaan doen.’ Studenten met klachten kunnen zich nog melden bij extrakosten@lsr.nl.

MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

9 Februari 2017

De docent is kwijt

Zowel de ombudsfunctionaris voor studenten als de vertrouwenspersoon …

9 Februari 2017